Gyártók Az Audi több modelljének is veszélyben lehet a jövője

Az Audi több modelljének is veszélyben lehet a jövője

autopro.hu/V.M. | 2020.08.05 09:21

Az Audi több modelljének is veszélyben lehet a jövője

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audi igazgatótanácsának új elnöke, Markus Duesmann felülvizsgáltatja a márka termékstratégiáját, további költségcsökkentési lehetőségek után kutatva, a folyamat során pedig már több belső égésű motorral szerelt modell jövője is megkérdőjeleződött.

Miután az Audi előző vezetője, a Bram Schot áprilisban átadta helyét, utódja, Duesmann a márka átalakítási tervében foglalt költségcsökkentési intézkedések kiterjesztésébe kezdett. A brit Autocar az új vállalatvezetőhöz közeli körökből úgy értesült, hogy Duesmann több tradicionális típus jövőjével kapcsolatban is bizonytalan. Ezek között ott van a TT és az R8 is, melyek akár tisztán elektromosként is folytathatják pályafutásukat.

Az Audi belső égésű motorokkal kapcsolatos stratégiája ugyancsak felülvizsgálás alatt van. Habár az Audi a kisebb modelljeihez a Volkswagen MQB platformját használja, az A4, A6, A8, Q5, Q7, illetve Q8 modellekhez használt MLB padlólemez fejlesztési költségeinek nagy részét továbbra is az ingolstadti márka viseli. Már javaslat született arra, hogy az MLB és a Porsche által készített, jelenleg a Porsche Panameránál és a Bentley Continental GT-nél használt MSB platform fejlesztését jobban hangolják össze.

Az Audi és a Porsche már több közös fejlesztést is folytatott az elmúlt években, amire jó példa a V6-os benzinmotor, ami mindkettő márka modelljeiben megtalálható. A PPE (Porsche Prémium Elektromos) platform fejlesztését szintén közösen végezték. A padlólemezre először a Porsche Macan második generációjának elektromos változata, majd a Q5 akkumulátoros elektromos variánsa fog épülni.

A költségcsökkentés az elektrifikációt szolgálja

A Schot által 2018-ban meghirdetett átalakításai terv eddig 4,4 milliárd euró megtakarítást eredményezett, 2022-ig pedig összesen 15 milliárd eurót szeretnének megspórolni. Az összeg nagy részét, 12 milliárd eurót az Audi elektromos járművek fejlesztésére fogja fordítani. Az Audi kínálata 2025-ig húsz tisztán elektromos, valamint tíz plug-in hibrid modellel fog bővülni.

Az elektromobilitásra szánt pénzösszeg nagyságát jól szemlélteti, hogy 2025-ig összesen 37 milliárd euró fog elmenni kutatás-fejlesztésre és az üzemek átalakítására.

Kiemelt Partnereink