Gyártók Az Apple elkaszálta e-autós terveit

Az Apple elkaszálta e-autós terveit

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.28 10:24

Az Apple elkaszálta e-autós terveit

Fotó: Apple

A jelentések szerint a techóriás bejelentést tett egy csapatmegbeszélés során, és elbocsátásokat helyezett kilátásba, véget vetve a titokzatos és erőforrás-igényes projektnek.

Az Apple több forrás szerint is lemond az elektromos autó építésére vonatkozó terveiről, véget vetve ezzel a titokzatos projektnek, amely az elmúlt évtizedben hatalmas erőforrásokat emésztett fel. A vállalat vezetői egy február 27-én, kedden tartott belső csapatmegbeszélésen tették a váratlan bejelentést, elbocsátásokat prognosztizálva és közölve a dolgozókkal, hogy sokan közülük átállnak a generatív mesterséges intelligencián való munkára.

Az Apple állítólag több milliárd dollárt költött egy elektromos, félautonóm jármű kifejlesztésére a Project Titan kódnév alatt, a program leállításáról szóló döntés jelentős visszalépés a korábbi stratégiától. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az elmúlt években utalt a vállalat autóval kapcsolatos terveire, bár soha nem kötelezte el magát teljes mértékben a megvalósítása mellett.

Bár az Apple hivatalosan nem jelentette be, hogy tervez autót piacra dobni, a projekt heves találgatások forrása volt az autóipar és a technológiai ipar körében. A vállalat olyan márkás autógyártó cégek vezetőit alkalmazta, mint a Lamborghini és a Tesla, hogy felügyelje a fejlesztést, és 2019-ben felvásárolta a Drive.ai autonóm járművekkel foglalkozó startupot.

Az Apple nem válaszolt a program megszüntetéséről szóló döntést kommentáló megkeresésre. A vállalat bejelentése meglepetésként érte azt a több száz alkalmazottat, akik a projekten dolgoztak.

Többször változott a terv

A vállalat elektromos autóval kapcsolatos tervei többször is változtak azóta, hogy 2014-ben elkezdett erőforrásokat fordítani a koncepcióra. A termék piacra dobására tett kísérletek azonban azóta számos kudarcba ütköztek. Az Apple egy 2016-os átszervezés során a projekthez kapcsolódó alkalmazottak tucatjait bocsátotta el, a projektért felelős vezető pedig 2021-ben a Fordhoz ment.

Az év elején a Bloomberg arról számolt be, hogy az Apple az autó várható megjelenési dátumát legalább 2028-ig elhalasztotta. Az Apple a Bloomberg szerint az autóval kapcsolatos ambícióit is csökkentette, és a teljesen autonóm járműről a Tesla autóihoz hasonló, bizonyos önvezető képességekkel rendelkező járműre váltott. Ezzel szemben a vállalat néhány évvel ezelőtt még egy teljesen önvezető autó kifejlesztését fontolgatta, amely nem rendelkezik kormánykerékkel.

Elon Musk sajátosan reagált

Válaszul az Apple azon döntésére, hogy megöli elektromos autóját, a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk egy tisztelgést és egy cigarettát ábrázoló emojit posztolt az X-en.

Az Apple a hírek szerint több erőforrást fordít majd a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos projekteken való munkára, beleértve a korábban az autóiparban dolgozó kutatók és mérnökök áthelyezését a speciális projektek csoportjába – írja a The Guardian.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink