Gyártók Az Apple autóprojektjéről lopott adatokat egy mérnök

Az Apple autóprojektjéről lopott adatokat egy mérnök

autopro.hu/E.M. | 2022.08.25 11:49

Az Apple autóprojektjéről lopott adatokat egy mérnök

Fotó: Apple

Xiaolang Zhang volt az egyike annak a két korábbi Apple-alkalmazottnak, akiket a vállalat titkos autófejlesztési projektjéhez kötődő bizalmas információk ellopásával vádoltak meg. A történet érdekessége, hogy a 2018-as bűncselekményt azután követte el, hogy a kínai XPengnél munkát vállalt.

Az amerikai ügyészek azt állítják, hogy Xiaolang Zhang olyan védett információkat töltött le az Apple-től, amelyek a fejlesztés alatt álló Apple Car önvezető jármű egyik áramköri lapjával kapcsolatosak. Tette ezt azután, hogy úgy döntött, új állást vállal egy Kínában működő, önvezetési funkciókat is fejlesztő autógyártónál, nevezetesen a XPengnél.

Miután letöltötte a terveket, Zhang gyorsan foglalt egy repülőjegyet Kínába, azonban az amerikai hatóságok még a kaliforniai San José repülőterén letartóztatták.

Egy bűnös és egy ártatlan

Zhang először ártatlannak vallotta magát, azonban az Automotive News információi szerint a bírósági dokumentumok új fejleményeket tártak fel, így kénytelen volt vádalkut kötni. Az egyezség értelmében az Apple korábbi mérnöke bűnösnek vallotta magát üzleti titkok ellopásában. Az ítélethozatalra 2022 novemberében kerül majd sor.

Az Apple másik korábbi mérnöke, Jizhong Chen, akit hasonló vádakkal illettek, kitart ártatlansága mellett. Ő rá augusztus végén vár egy meghallgatás.

A Xpeng közösségi médiában közzétett közleménye szerint a vállalatnak nincs semmilyen jogvitája az Apple-lel, és cáfolják, hogy közük lett volna az üzleti titok ellopásához – számolt be az InsideEVs.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink