Gyártók Autólopások miatt perelték be a Hyundai-t

Autólopások miatt perelték be a Hyundai-t

autopro.hu/V.M. | 2023.05.16 08:20

Autólopások miatt perelték be a Hyundai-t

Fotó: Hyundai Newsroom

Majdnem hetven biztosítótársaság nyújtott be közös perkeresetet az Egyesült Államokban, azt követelve a Hyundai és Kia autógyártóktól, hogy térítsék meg az ellopott járművek javítási költségeit.

Hirdetés

A Hyundai és Kia modellek némelyikét egészen 2021-ig nem látták el indításgátlóval, lehetővé téve a tolvajoknak, hogy a jármű feltörése után egy USB-kábellel könnyedén elindítsák azt. Az autók ezen sebezhetőségéről egy közösségi médiafelületeken megosztott videó készült, mely egy lopási hullámot indított el az Államokban.

A biztosítók most azt követelik a koreai gyártóktól, hogy térítsék meg költségeiket, melyek a tolvajok által megrongált járművek javítása, illetve az ellopott, és a tulajdonoshoz vissza nem juttatott járművek kapcsán keletkeztek.

A keresetet 68 biztosító nyújtotta be, melyeknek eddig 190 millió dollárjába kerültek az incidensek, a kifizetések végső összegét pedig 300 millió dollárra teszik.

Az USA-ban mintegy 8,3 millió indításgátló nélküli Hyundai és Kia van forgalomban. A bírósági dokumentumok szerint e járműveken a lopás utáni károk elhárítása, vagyis az ablakok cseréje és a kormányrúd körüli részegységek javítása egy biztosítónak 3000 dollárnál is többe kerülhet. Ez az összeg pedig még a többszörösére is emelkedhet, ha a lopás után a tolvajok további kárt tettek a járműben.

Nem vélik magukat hibásnak

A Hyundai megalapozatlannak nevezte a pert, és közleményében rámutatott, hogy a szóban forgó modellek teljes mértékben megfelelnek a szövetségi előírásoknak – melyek valóban nem teszik kötelezővé az indításgátló beépítését – jegyezte meg cikkében a Motor1.com.

A biztosítók ugyanakkor azzal érvelnek, hogy az indításgátló alacsony felszereltségű modellekben hiányzásáról a vásárlókat sokuk által nem is látott, elolvasott vagy értelmezhető helyen és módon tájékoztatták írásos formában.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Hyundai és a Kia februárban kiadott egy szoftverfrissítést, mely reményeik szerint elejét fogja venni a további lopásoknak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink