Gyártók Szoftverfrissítéssel előzné meg a lopásokat a Hyundai

Szoftverfrissítéssel előzné meg a lopásokat a Hyundai

autopro.hu/Sz.K. | 2023.02.21 04:20

Szoftverfrissítéssel előzné meg a lopásokat a Hyundai

Fotó: Hyundai News

A Hyundai és a Kia szoftverfrissítést kínál 8,3 millió amerikai járművéhez, hogy segítsen megfékezni a növekvő autólopásokat, amiket a közösségi médiafelületeken népszerűsítenek.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban olyan videó terjed elsősorban a TikTokon, amelyben bemutatják, hogyan lehet ellopni a 2015 és 2019 között gyártott, nyomógombos indítás és indításgátló nélküli autókat. A módszer eddig legalább tizennégy bejelentett balesethez és nyolc halálos áldozathoz vezetett – közölte a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA).

Az ingyenes frissítést az Egyesült Államokban 3,8 millió Hyundai és 4,5 millió Kia járműre kínálják fel, közölték az autógyártók és az NHTSA.

A szoftver frissíti a lopásjelző program logikáját, hogy a riasztás hangjának időtartamát 30 másodpercről egy percre hosszabbítsa meg. Emellett a frissítés után a jármű beindításához a kulcsnak a gyújtáskapcsolóban kell lennie – közölte az NHTSA.

Fontos funkció hiányzott

Először januárban számolt be róla az amerikai sajtó, hogy két nagy biztosítótársaság is megszüntette az új biztosítási ajánlatokat a nagy lopásveszélynek kitett Hyundai és Kia járművekre. Sok 2015 és 2019 között gyártott Hyundai és Kia nem rendelkezik elektronikus indításgátlóval, amely megakadályozza a feltöréseket és a gyújtás kijátszását. Ez a funkció más gyártók által ebben az időszakban előállított járművek szinte mindegyikénél alapfelszereltség.

Az Egyesült Államokban 2022-ben a 2015-2019-es járművek között a Hyundai és a Kia járműveire közel kétszer olyan gyakoriak voltak a lopás miatti kártérítési kérelmek, mint az összes többi gyártóra, derül ki az Insurance Institute for Highway Safety adataiból.

A Hyundai egy ablakmatricával is ellátja a vásárlók autóit, amellyel figyelmezteti a leendő tolvajokat, hogy a jármű lopásgátlóval van felszerelve.

Nyárig lehet javítani a helyzeten

A Hyundai kezdeti frissítése több mint egymillió 2017-2020-as Elantra, 2015-2019-es Sonata és 2020-2021-es Venue járműre terjed ki. A szoftverfrissítés a tervek szerint júniusig lesz elérhető az érintett járművek számára. A Kia közölte, hogy megkezdte a tulajdonosok értesítését a frissítésről, és várhatóan a következő hónapokban a legtöbb ügyfél számára elérhetővé teszi azt.

A Kia azt is elmondta, hogy a kínálat függvényében továbbra is „ingyenesen elérhetővé teszi a kormánykerék-zárakat az érintett helyi rendvédelmi szerveken keresztül”. A Hyundai 2021 novembere óta gyártott összes járművét alapfelszereltségként motorindításgátlóval szerelték fel – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink