Gyártók Audi: 2100 munkahelyet teremt az új járműgyár

Audi: 2100 munkahelyet teremt az új járműgyár

autopro.hu/B.Cs. | 2013.06.12 13:08

Audi: 2100 munkahelyet teremt az új járműgyár

2100 új munkahelyet teremtve és több mint 900 millió euró értékű beruházást végrehajtva az Audi teljes értékű járműgyárrá fejlesztette magyarországi gyáregységét. A szalagról legördülő két első modell az Audi A3 Limousine és az S3 Limousine lesz.

Hirdetés

Az Audi Győrben működő gyáregysége nem csupán a világ legnagyobb motorgyára, hanem évek óta végzi a TT Coupé és TT Roadster, valamint az A3 Cabriolet és az RS 3 Sportback összeszerelését. A gyár területén 900 millió eurót meghaladó beruházással évente 125 ezres éves kapacitású, a legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselő járműgyár épült. A közel 270 ezer négyzetméternyi, vagyis 37 focipályányi területe a gyártás valamennyi lépésének otthont ad a lemezek sajtolásától a végszerelésig. Az új győri szalagokról először az Audi A3 Limousine és az S3 Limousine gördül le.

Audi gyáravatás 2013.06.12.
Képgaléria a gyáravatásról

A gyárbővítés hivatalos alapkő letétele 2011 júliusában volt, és csupán háromnegyed évvel később tartotta az Audi Motor Hungaria Kft. a bokrétaünnepet. A most felfutó gyártással az Audi magyarországi vállalata 2100 új munkahelyet teremtett közvetlenül a gyártásban, a jövőben pedig összesen 15 ezer embernek ad megélhetést közvetlenül vagy közvetett módon.

Az új gyár lelkét a központi épület alkotja, amelyben az analízis- és előszéria központ, a minőségbiztosítás, valamint akár 550 irodai munkahely talál otthonra. A központi épület az észak-déli tengely mentén elhelyezett présüzem és a karosszéria üzem, valamint a kelet-nyugati irányban telepített járműszerelde és lakkozó között található.

A présüzemben a Servo-PXL elnevezésű és a legkorszerűbb műszaki színvonalnak megfelelő présutca a főszereplő; a 14 villamos működtetésű és finomszabályozható szervómotorral működtetett gép 8100 tonnányi sajtolóteljesítményt ad. A présgép a lökőfejek lefelé menő fékezésekor visszanyeri a mozgási energiát. A szerszámcsere csupán három percet vesz igénybe.

Audi gyáravatás 2013.06.12.
Képgaléria a gyáravatásról

A karosszéria-gyártás a legkorszerűbb műszaki megoldásokat vonultatja fel. A végső kiépítésben több mint 600 robot, 400-nál több hegesztő fogó közel 300 pozicionáló készülék, folyamatközi és anyagmozgató eszköz, mintegy 80 ragasztóanyag-felhordó, húsz hegesztő- és forrasztó berendezés, hét peremező, valamint további berendezések működnek az üzemben. A gyártósorba integrált lézeres mérőrendszer 23 lézeres mérőállomással ellenőrzi a karosszériák mérettűrését, további hét ultrahangos berendezés pedig a szúrópróbaszerű ellenőrzésre szolgál.

Egy további újdonság található a lakkozó üzemben: a festékködöt minden lakkozó kabinban úgynevezett száraztechnológiás lakkleválasztással , kőporral választják le a levegőből, míg a fedőlakkot felhordó kabinokból távozó levegőt különleges oldószeres megoldással tisztítják. Az átlátszó lakk kivételével kizárólag vízzel keverhető lakkrendszereket alkalmaznak.

A festőkabinok keringtető szellőzőrendszere takarékos megoldást jelent a fűtés és hűtés, a levegő párásítása és áramentesítése tekintetében, és így mintegy 50 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást. A szerelde, ahol mintegy ezren dolgoznak, 146 ütemből tevődik össze, az egy munkaütemre eső idő pedig pontosan kettő perc. A halszálka-elvnek megfelelően a fő szerelőszalag mindkét oldalán az előszerelt főegységek, mint például az ajtók, a műszerfal vagy a hajtáslánc és a futómű párosítása érkezik. A szerelde tervezésénél kiemelt szerepe volt az ergonómiai szempontoknak.

Az erőműben, ami villamos energiát, hőt és hűtési energiát szolgáltat, szintén nagy hangsúlyt fektet az Audi a hatékonyságra és az erőforrások kímélésére. A különálló épületként kialakított erőmű három gáztüzelésű kazánt és egy blokkfűtőművet rejt, amelyben egy földgázmotor működtet egy villamos generátort; ennek maradékhője a fűtőrendszert segíti. Ettől függetlenül a gyár egy külső kombinált ciklusú erőműből is vételezhet távhőt. A gyár minden területén számos hővisszanyerő berendezés segíti az energia-hatékonyságot.

A gyártás felfutásával az Audi Hungaria Motor Kft. fennállásának huszadik évfordulójára tekinthet vissza. A gyár alapítása óta Magyarország egyik legnagyobb exportőrévé és az ország egyik legnagyobb árbevételű vállalatává fejlődött. A múlt évben az Audi Hungaria közel kilencezer munkavállalóval 1 millió 915 ezer 567 motort és 33 ezer 553 járművet gyártott Győrben.

Kiemelt Partnereink