Gyártók Átlagon felül teljesített a Renault a harmadik negyedévben

Átlagon felül teljesített a Renault a harmadik negyedévben

autopro.hu/V.M. | 2020.10.27 10:20

Átlagon felül teljesített a Renault a harmadik negyedévben

Fotó: Renault Media

Jó harmadik negyedévet tudhat maga mögött a francia Renault, mivel eladásai ismét megközelítették a járvány előtti szintet. A vállalatnál arra számítanak, hogy a személygépkocsikból származó pénzáram ismét pozitív lesz 2020 végére, a strukturális problémák felszámolását célzó költségcsökkentési program pedig a tervek szerint halad.

Hirdetés

A Renault új, májusban bemutatott stratégiája szerint a magasabb árú járművek értékesítésére fókuszál, hogy általa javítsa nyereségességét. A vállalat közlése szerint az eredményeken már látszódnak a stratégia első eredményei.

A bevételek 10,4 milliárd eurót tettek ki a szeptemberrel zárult három hónapos időszakban, ami ugyan 8,2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, sokkal jobb eredménynek számít az első fél évinél, mikor éves összevetésben 35 százalékos csökkenést mértek. 2020 első hat hónapjában rekord magas, 7 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelhetett el az autógyártó.

Az elképzelések szerint halad a költségcsökkentés

A Renault új stratégiájának részeként 2 milliárd euróval kívánja lejjebb szorítani éves működési költségeit, aminek elérése érdekében globálisan 15 ezer fővel csökkentik a dolgozók számát. Clotilde Delbos, a vállalat vezérigazgató-helyettese a negyedévi eredmények ismertetésére szolgáló konferenciahíváson elmondta, hogy a költségcsökkentési program „jó úton halad.”

Luca de Meo, a Renault július óta hivatalban lévő vezérigazgatója még szeptemberben arra figyelmeztette a cég munkavállalóit, hogy lehetséges, további költségmegtakarítási intézkedésekre lesz szükség. Egy új, nyolc év távlatú tervet 2021 elején készül bemutatni.

Nagyobb szeletet hasítottak ki az európai piacból

A harmadik negyedévben összesen 5 százalékkal értékesítettek kevesebb autót Európában, mint a tavalyi július-szeptemberi időszakban, a Renault eladásai ugyanakkor csak 2,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a vállalat tehát növelte piaci részesedését. Szeptemberre a Renault már 8 százalékkal felül is múlta a tavalyi eredményt.

A jó számok részben a Zoe népszerűségének köszönhetőek. Az akkumulátoros elektromos autóból 27 ezer, azaz az előző évinél 157 százalékkal több kelt el.

Azért van rossz hír is

Rosszul jön viszont a francia járműgyártónak, hogy fel kell hagynia a Fiat Chrysler számára készített furgonok gyártásával. Az FCA 2021 első negyedévében fog egyesülni a PSA-val, az azonban a Reuters beszámolója szerint nem tisztázott, hogy a döntésnek köze van-e a kettő autógyártó összeolvadásához. A Renault, ami más vállalatoknak is gyárt járműveket és belső égésű motorokat saját üzemeiben, most új partnerek után kutat

A cég továbbá közölte, hogy lehívott 3 milliárd eurót abból az állami garanciával támogatott 5 milliárd eurós hitelkeretből, amit még a járvány első hulláma idején ítéltek meg neki.

Kiemelt Partnereink