Gyártók Átadta első elektromos teherautóját a Tesla

Átadta első elektromos teherautóját a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2022.12.02 12:48

Átadta első elektromos teherautóját a Tesla

Fotó: Tesla Gallery

A Tesla átadta a Semi nyergesvontatója első példányát a Pepsi számára. Az eseményről azonban hiányérzettel távozhatott a közönség, mivel a jármű áráról, teherbírásáról és önvezetési képességeiről nem tudhatott meg adatokat.

Hirdetés

A Tesla nevadai üzemében rendezett átadón jelen volt Elon Musk vezérigazgató, aki elmondta, hogy az akkumulátoros elektromos Semi a dízelüzemű teherautókat kibocsátás, teljesítmény és biztonság terén is felülmúlja. „Ha kamionvezető vagy, és a legmenőbb kamiont akarod, akkor ez az” – mondta Musk.

A Semit 2017-ben mutatta be a Tesla, akkor a gyártás megkezdését 2019-re tették, halasztások következtében azonban az csak nemrég indulhatott meg. A Pepsi összesen száz darabot rendelt belőle, a további megrendelők között szerepel az UPS és a Walmart is.

A Tesla azt nem részletezte, hogy milyen ütemben fogja lebonyolítani a kiszállításokat. Robyn Denholm, a vállalat elnöke szerint idén száz darab készülhet a vontatóból, míg Musk közlése szerint 2024-re évi 50 ezer gyártását tűzték célul.

Sikeres, de nehezen értékelhető tesztek

Musk megosztotta, hogy a Tesla nevadai és kaliforniai üzemei között tesztjelleggel végeznek fuvarokat a Semivel. A tesztutak egyikén mintegy 800 kilométert tettek meg egy töltéssel, ezen a Semi és rakományának össztömege közel 37 tonna volt. Mindazonáltal a nevadai eseményen a Reuters beszámolója szerint az nem derült ki, hogy a Seminek mekkora tömege van rakomány nélkül, holott ez egy fontos érték a hatékonyság vizsgálata szempontjából.

Hogy a Semi korábban ígért változatai pontosan milyen jellemzőkkel valósulnak meg, ugyancsak kérdéses maradt, azt azonban elárulta a Tesla, hogy a vontatóhoz fejlesztett hajtástechnológiát más járművekben is alkalmazni fogják.

A Semiben három elektromos motor van, melyeket eredetileg a Model S növelt teljesítményű változatához fejlesztettek. Ezek közül az autópályákon megszokott nagy sebességnél csak egy működik, míg a másik kettő csak gyorsításkor kapcsol be. Musk szerint ezzel a megoldással fokozzák az energiatakarékosságot.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink