Gyártók Antonovokkal készül a Bentley a sikertelen brexitre

Antonovokkal készül a Bentley a sikertelen brexitre

autopro.hu/V.M. | 2020.12.04 06:23

Antonovokkal készül a Bentley a sikertelen brexitre

Fotó: Bentley Newsroom

A Bentley öt Antonov teherszállító repülőgépet foglalt le, felkészülve a megállapodás nélküli brexitet követő, az Európai Unió és Egyesült Királyság közti áruforgalomban fellépő problémákra.

Hirdetés

A luxusautókat gyártó Bentley a járműveibe épített alkatrészek 90 százalékát kontinentális Európából szerzi be, míg eladásainak 24 százaléka irányul Európába – nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója, Adrian Hallmark a Financial Times Future of the Car digitális konferenciáján.

Elmondta, hogy két éve készülnek a megállapodás nélküli brexitre, és az öt Antonovval Manchesterbe szállítanának autókarosszériákat. Hozzátette, hogy míg korábban just-in-time termelést folytattak, most tizennégy munkanapra, vagyis három hétre elég készlettel rendelkeznek. Új raktárakat béreltek, illetve új szállítási útvonalakat is kidolgoztak arra az esetre, ha a tradicionálisakon túlzottan lelassulna a forgalom.

Van rosszabb is a vámoknál

Amennyiben az EU-nak és az Egyesült Királyságnak nem sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötnie 2020 végéig, 2021 januárjától 10 százalékos vám fogja terhelni az EU és a szigetország közti autókereskedelmet. Az Európából a szigetországba exportált alkatrészekre ennél is nagyobb, 45 százalékos vámot vetnének ki.

Még korábban Hallmark elárulta, hogy a vámok 20-25 százalékkal csökkentenék a Bentley nyereségét, ennek ellenére most kiemelte, hogy a vámok kisebb veszélyt jelentenek, mint az áruforgalom megakadása.

2020-ban várhatóan több mint 10 ezer autót fog értékesíteni a Bentley, elkerülve a veszteséget. Kínában az értékesítések jelenleg 35 százalékkal haladják meg a pandémia előttit, Európában és az USA-ban a növekedés 15 százalék – írja a Reuters.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink