Gyártók Ambiciózus elektrifikációs programmal állt elő a Seat

Ambiciózus elektrifikációs programmal állt elő a Seat

autopro.hu/V.M. | 2021.03.23 10:22

Ambiciózus elektrifikációs programmal állt elő a Seat

Fotó: SEAT Media Center

A Volkswagen konszernhez tartozó Seat Csoport célja évi több mint félmillió elektromos autó gyártása Spanyolországban, továbbá egy városi villanyautó piacra dobása 2025-ben – hangzott el a vállalat éves sajtókonferenciáján.

Hirdetés

A Seat ambiciózus elektrifikációs tervet mutatott be, amellyel egyik célja az elektromobilitás széles körben elérhetővé tétele. Ennek érdekében 2025-től kínálatában megtalálható lesz egy elektromos városi kisautó, ami 20-25 ezer euróért lesz kapható.

Wayne Griffiths, a Seat elnöke a spanyol autóipar átalakulását mozgató fő tényezőként írta le a vállalat elektrifikációs tervét. „Hetven évvel ezelőtt kerekekre helyeztük az országot. A célunk most az, hogy Spanyolországot elektromos kerekekre helyezzük” – tette hozzá.

A terv részeként a Seat célja, hogy évi több mint félmillió, saját és a Volkswagen Csoport más márkáihoz tartozó elektromos autót gyártson központjában, Martorellben. A kereslet ösztönzése érdekében fejlesztenék a spanyol töltőhálózatot, illetve kiépítenék a villanyautókhoz szükséges alkatrészek helyi ellátási láncait, ideértve az akkumulátorét is.

A Volkswagen Csoport a spanyol kormány, illetve az Európai Bizottság támogatásához köti a projekt megvalósítását. A Seat közleménye szerint a kis- és közepes vállalkozásokat és technológiai központokat is bevonó projekt segítené a munkahelyteremtést.

Érkezik az első teljesen elektromos Cupra

A Seat elektrifikációja természetesen a vállalat sportmárkájára, a Cuprára is kiterjed. A márka első tisztán elektromos típusát, a Cupra Bornt 2021 végén, míg a másodikat, a Tavascan SUV-t 2024-ben vezetik be a kínálatba.

A Cupra eladásai előreláthatóan megduplázódnak az idén, amivel a Seat értékesítéseinek tíz százalékát fogja kitenni a márka. 2022-ban a Cupra megkezdi autói értékesítését Ausztráliában, amit a régió más országaiban megjelenés követhet.

Nem volt könnyű év 2020

A koronavírus-járvány jelentős negatív hatást gyakorolt a Seat 2020-as eredményeire. A vállalat 418 millió euró üzemi veszteséget és 194 millió euró adózott veszteséget könyvelhetett el. 2020-ban 352 és 346 millió euróval mindkettő érték pozitív volt.

Legfontosabb piacait, mint Spanyolországot, Nagy-Britanniát és Olaszországot komolyan érintették a járvány hatásai, így eladásai éves összevetésben 25,6 százalékkal, 427 ezer autóra estek. Az árbevétel az előző évinél 21 százalékkal kevesebb, 8.78 milliárd euró volt.

A vállalat pénzügyi eredményét az autók iránti kereslet összeomlásán kívül az is negatívan befolyásolta, hogy nem sikerült megugornia az európai uniós emissziós limitet. Emiatt az OEM-nek 260 millió euró büntetést kellett fizetnie.

Griffiths közölte, céljuk, hogy idén ismét elérjék a nyereségességet, továbbá, hogy megfeleljenek az EU-s szén-dioxid-kibocsátási előírásnak. Utóbbit a plug-in hibridek kínálatának bővítésével, valamint a tisztán elektromos Cupra Born piacra dobásával kívánják elérni.

Kiemelt Partnereink