Gyártók Akkumulátorszállításra kialakított konténerekkel zöldül a Volkswagen

Akkumulátorszállításra kialakított konténerekkel zöldül a Volkswagen

autopro.hu/P.B. | 2021.04.18 04:23

Akkumulátorszállításra kialakított konténerekkel zöldül a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen elektromos offenzívája mindenre kiterjed, még a szállítmányozást is átalakítja a vállalat annak érdekében, hogy teljesítse a környezetvédelmi céljait. A külön az akkumulátorcellák és kész akkumulátorok szállítására tervezett konténereket vasúton szállítják, ezzel is csökkentve a működés szén-dioxid-kibocsátását.

Hirdetés

A Volkswagen 2020 végére fejlesztette ki az akkumulátorszállító konténereit, melyek alkalmasak a lítium-ionos cellák és az összeszerelt akkumulátor-modulok szállítására is. Az eszközt a gyártó számos, meg nem nevezett partnerével közösen alkotta meg kifejezetten a karbonsemlegesség céljának eléréséért.

A konténerekben az LG Chem wroclawi gyárából szállítják az akkumulátorcellákat Braunschweigbe, ahonnan ugyanezekben a konténerekben viszik tovább a kész modulokat Zwickauba, a Volkswagen Csoport első olyan gyárába, ahol csak elektromos járművek készülnek. Mindkét útvonalon vasúton történik a szállítás, eleve erre optimalizálták a konténereket.

Van mit szállítani

Braunschweigben évente 500 ezer akkumulátor készül a tervek szerint, ezeket mind Zwickauban szerelik be a Volkswagen Csoport különböző autóiba – például az ID.3-asokba, ID.4-esekbe vagy az Audi Q4 e-tronba.

A szállításhoz használt, többször felhasználható konténerek 1,8*1,5*2,5 méteresek, és egyenként 105 cellát vagy hét elkészült modult képesek szállítani. A kész akkumulátorokat olyan környezetben pakolják be, ami minimalizálja a rezgéseket és a külső, környezeti hatásokat is.

A konténerek be- és kipakolása magas szinten automatizált módon zajlik, számos technológiai újdonságot alkalmaz a Volkswagen a szállítás során. Magukat a konténereket is így gyártják, digitális ikrek segítségével modellezik le őket, így az elsőként elkészült darabok már azonnal bevethetőek.

Braunschweig és Zwickau között hetente öt vonat fordul meg az akkumulátorokkal, de a tervek szerint ennél is többre lesz szükség a VW elektromos offenzívájának kiszolgálásához. Ráadásul hamarosan az összes vonat megújuló energiából származó árammal közlekedik majd a vonalon, ezzel további szén-dioxidot spórolva - írja az Automotive Logistics.

Szoros együttműködés a Northvolttal

A Volkswagen Csoport és a svéd Northvolt kapcsolata 2019-ben kezdődött, és egy idén márciusban bejelentett szerződéssel lépett magasabb szintre. Ennek értelmében a Northvolt a Volkswagen elsőszámú beszállítója az akkumulátorok terén, ami azt is jelenti, hogy 14 milliárd dollár értékben vásárol a svéd vállalattól termékeket a VW a következő tíz évben.

Emellett a Volkswagen húsz százalékos részesedést is vásárolt a svéd cégben és egy közös vállalkozást is indítottak, melynek jegyében épül a Northvolt Zwei, egy akkumulátorgyár Salzgitterben. Ebben az üzemben dedikáltan a Volkswagen Csoport részére készülnek majd akkumulátorok.

Kiemelt Partnereink