Gyártók Akkumulátorgyártásba kezd a Škoda Csehországban

Akkumulátorgyártásba kezd a Škoda Csehországban

autopro.hu/D.Á. | 2022.05.17 17:21

Akkumulátorgyártásba kezd a Škoda Csehországban

Fotó: Škoda Storyboard Media Room

Ez az első alkalom, hogy a VW Csoport egyik márkája Németországon kívül gyárt akkumulátorokat. A Mladá Boleslavban található új gyártósor a konszern MEB-platformos autóit, többek között a Škoda Enyaq iV-t látja majd el akkumulátorokkal.

Hirdetés

A Škoda nyilatkozata szerint több mint 250 ezer akkumulátorcsomagot tudnak gyártani Csehországban, és 250 új dolgozót alkalmaznak. Idáig minden, MEB-platformos autóba szánt akkumulátort a Volkswagen németországi gyáraiban készítettek, most azonban a Škoda 130 millió eurós befektetése lehetővé tette a cseh gyártást.

Michael Oeljeklaus, a Škoda termelési és logisztikai vezetője nagyon különleges napként hivatkozott az akkumulátorgyártás megkezdésére. Örül, hogy az elektromos autók kulcsalkatrészét a Škoda központjában gyártják. Az új egység 55, 62 és 82 kilowattórás telepeket készít, ezzel kiszolgálva a Volkswagen konszern teljes modellpalettáját. Az akkumulátorok nyolc, kilenc vagy 12 modulból állnak, modulonként 24 cellával. Az akkumulátorcsomag magában foglalja a házat, egy integrált hűtőrendszert, a vezérlőelektronikát és az elektromos csatlakozókat.

Nagy tervek 2030-ig

Az új gyártósort a Škoda Enyaq iV gyárának épületéhez csatolták. Központi szerepe lesz a Škoda Next Level stratégiájának, mely szerint 2030-ig mindhárom gyárukban elindítják elektromos autók vagy azok komponenseinek gyártását. Szintén 2030-ig három új tisztán elektromos modellt fognak piacra dobni, mindegyiket az Enyaq alá pozícionálva méretben és árban egyaránt. Ezen autók egyike egy Volkswagen ID.3-hoz hasonló méretű crossover lesz, egy másik pedig az ID Life koncepció sorozatgyártott verziója, ID.2 méretosztályában induló kisautó lesz — számolt be az Autocar.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink