Gyártók Akkugyártásba fektet Németországban a BMW

Akkugyártásba fektet Németországban a BMW

autopro.hu/V.M. | 2022.10.23 08:21

Akkugyártásba fektet Németországban a BMW

Zajlik az akkumulátormodulok gyártása Lipcsében | Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW Csoport jelentős beruházás keretében bővíti a lipcsei telephelyén folyó akkumulátorgyártási tevékenységeket. Két év alatt nem kevesebb mint nyolc új gyártósort fognak telepíteni az elektromos autók és azok alkatrészeinek készítésében már régóta szerepet vállaló üzem területén.

Hirdetés

A tervek szerint 2023-ban öt sort fognak akkumulátorcellák bevonatolására telepíteni. Emellett a már meglévő kettő akkumulátormodulokat készítő sort egy harmadik fogja kiegészíteni, 2024-ben pedig kettő, az egyes cellákat egybe fogó modulokból kész akkumulátort összeállító sort is át fognak adni.

A Lipcsében készülő nagyfeszültségű akkumulátorok a BMW Csoport elektromos járműveibe lesznek beépítve, köztük a Mini Countryman tisztán elektromos változatába, amit szintén Lipcsében fognak gyártani.

Emlékezetes modellek szülőhelye

A fejlesztésekkel tovább bővül a lipcsei egység elektromobilitásban betöltött szerepe. Korábban, 2013-tól kezdve itt készítették a BMW i3 tisztán elektromos, majd a BMW i4 plug-in hibrid modelleket is. Előbbiből a gyártás 2022 nyarán befejezéséig 250 ezer darab, míg a sportautóból 2020-ig 20 ezernél is több gördült ki a gyárkapun.

Az elektromos modellek kifutásával felszabadult terület és a dolgozók már megszerzett tudása most az e-komponensek gyártására lesz fordítva – áll a BMW közleményében, amiből továbbá kiderül, hogy Lipcsében jelenleg 700 fő végzi akkumulátor-részegységek gyártását, 2024-re pedig számuk meg fogja haladni az ezret.

Nagy összegű befektetések

2024 végére a BMW 800 millió eurónál is többet fog invesztálni Lipcsében a helyi akkumulátorgyártási tevékenységeibe. A fejlesztések eredményeként attól az évtől a BMW üzemében egy helyen lesz lokalizálva az akkumulátorgyártás összes, cellakészítéstől felfele található gyártási részfolyamata. A Lipcsében kezelt akkumulátorcellákat továbbra is az OEM külső partnerei fogják szállítani.

Nemsokkal a lipcsei beruházás előtt a BMW azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államokban 1,7 milliárd dollárt fektet be elektromos autók helyi összeszerelése, illetve akkumulátorgyártás érdekében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink