Gyártók Adathalászok áldozatává vált a Nissan is

Adathalászok áldozatává vált a Nissan is

autopro.hu/P.B. | 2021.01.07 14:18

Adathalászok áldozatává vált a Nissan is

Fotó: Nissan Global Newsroom

A jelenkori gyártásban az adatbázisok jelentik az egyik legnagyobb kincset a vállalatok számára, éppen ezért komoly csapást jelent, ha adatok szivárognak ki valahonnan. A Nissan észak-amerikai ágazata került bajba januárban.

Hirdetés

A Nissan mobilalkalmazásának és belső eszközeinek forráskódja került ki az internetre a napokban. Szakértők szerint a Nissan rosszul konfigurálta az egyik Git szerverét, ez okozhatta a bajt. A Git röviden egy szoftverforráskód-kezelő rendszer, amely a sebességre helyezi a hangsúlyt.

A kiszivárgott adatok között vannak marketing stratégiák, logisztikai adatok, a hálózatba kapcsolt autók egyes adatai és más belső információk is.

Nem az első, nem is az utolsó eset

Laurence Pitt, a Juniper Networks globális biztonsági stratégiákért felelős vezetője elmondta, hogy ez nem az első eset volt, amikor egy autógyártó érzékeny adatait lophatták el egy rosszul beállított Git szerver miatt, és vélhetően nem is az utolsó alkalom. A Mercedes például 2020 májusában szenvedett el hasonló támadást.

Mindkét esetben a nem jól beállított biztonsági kódok okozták a bajt – hívja fel a figyelmet Pitt. Éppen ezért a szakember szerint nagyon fontos, hogy a vállalatok megfelelő hangsúlyt fektessenek az adatvédelemre – írja az Industry Week.

Kiemelt Partnereink