Gyártók A Volkswagen tíz gyára állt át megújuló energiaforrásokra

A Volkswagen tíz gyára állt át megújuló energiaforrásokra

autopro.hu/V.M. | 2021.04.03 16:23

A Volkswagen tíz gyára állt át megújuló energiaforrásokra

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport jelentős előrehaladást tett 2020-ban afelé, hogy minden gyártóegységének külső áramellátását kizárólag megújuló energiaforrásokból fedezze. Az Európai Unióban a gyárak áramellátásának immáron 95 százaléka alapul megújuló forrásokon, és Kínát nem tekintve más országokban is hasonló az arány.

Hirdetés

A VW Csoport a klímavédelem jegyében célul szabta, hogy 2023-ra az EU-s termelőüzemeit kizárólag megújuló energiaforrásokból származó elektromos árammal lássák el, míg az unión és Kínán kívüli más üzemek esetében 2030-ra akarják elérni ugyanezt az arányt.

Az EU területén található telephelyeknél 2020-ban nyolcvanról 95 százalékra nőtt a megújuló forrásból származó elektromosság használata, míg az unión és Kínán kívüli egységeknél 76 százalékról 91 százalékra nőtt a karbonsemleges elektromosság részesedése.

Győr is nagyot lépet előre a klímavédelemben

Tavaly a VW konszern összesen tíz gyára állt át száz százalékban megújuló energiaforrások használatára. Ezek között van az Audi győri üzeme is, ami a három legnagyobb gyár egyike volt. A másik kettő legnagyobb gyár az Audi neckarsulmi és a VW portugáliai Palmela városában található egysége volt.

A környezetbarát működésre átálltak között ott vannak még a Bugatti, a Škoda, a Sitech és az MAN üzemei is. Idén újabb termelőegységeket fognak átalakítani, köztük a Sitech Németországban és az MAN Oberhausenben lévő üzemeit.

2020-ban A VW Csoport globális termelési energiafogyasztásának 46 százalékát fedezték megújuló energiaforrásból származó elektromos árammal, ami éves szinten öt százalékos emelkedést jelent.

A kínai üzemeknél a megújuló energiaforrások használatára vonatkozó célértékek még kidolgozás alatt vannak. Ennek oka, hogy a széntüzelésű erőművek magas aránya a kínai energiamixben, valamint az ország elektromos szektorának szigorúan szabályozottsága különösen nehézzé teszi az energiaátmenetet.

Saját háza táján is fejleszt a VW

A konszern a külső áramforrások megválogatásán kívül a saját áramtermelésének átalakításán is dolgozik. A wolfsburgi gyár kettő szénerőművét legkésőbb 2022-ben földgázüzeművé alakítják át, amivel 2023-tól hatvan százalékkal fog csökkenni azok szén-dioxid-emissziója.

A megújuló források nagyobb arányú használata 2020-ban jelentősen hozzájárult a csoportszintű szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséhez. A 2019-esnél a karbonemisszió 14 százalékkal, 1,1 millió tonnával volt alacsonyabb.

Kiemelt Partnereink