Gyártók A Volkswagen R független márka akar lenni

A Volkswagen R független márka akar lenni

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.27 08:19

A Volkswagen R független márka akar lenni

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen R 2002-ben indult a Golf R32-vel. Ezután 2008-ban jött a Passat R szedán/kombi, majd egy évvel később a Scirocco R, míg 2013-ban a Polo R WRC. A VW azt szeretné, ha az R 2024-ben önálló márkává fejlődne.

A tervek szerint a wolfsburgi Autostadt tematikus parkban egy külön Volkswagen R részleget nyitnának, ami egy látogatói attrakció a vállalat gyárának közelében, hasonló filozófiával, mint a müncheni BMW Welt. Évente mintegy kétmillió ember látogatja meg az Autostadtot és a VW Csoport márkáinak szentelt több pavilont, a Skodától és a SEAT-tól az Audin át a Lamborghinig. Az R pavilon 1076 négyzetméteres alapterületen idén nyáron csatlakozik hozzájuk.

A VW-k rajongói koncepcióautókat és limitált szériás modelleket tekinthetnek meg. Mára már elkerülhetetlen, hogy elektromos teljesítményű modelleket is kiállítsanak. A VW szerint az R-család az elkövetkező években fokozatosan változni fog, ahogyan a felerősített e-autókat tervezik. A folyamat már elkezdődött, tekintve, hogy a Touareg R plug-in hibrid V6-os hajtásláncot kapott. A régi belső égésű motorban azonban még mindig van élet. A Golf R facelift idén nyáron jelenik meg, de kézi váltó nélkül. Ez nem lesz olyan nagy baj Európában, ahol az Mk8-ast sosem kínálták három pedállal, de az USA-ban a kézi váltó hiánya érezhető lesz.

A VW azon döntése, hogy az R-t elhatárolja a fő márkától, 2020-ban kezdődött, amikor az önálló üzletággá vált. A VW Csoporton belül a SEAT egy lépéssel tovább lépett az Egyesült Államokhoz kötődő Cupra spin-off márkájával, és bevezette az önálló modelleket. Az Audi Sport is különálló egység az Audin belül. Mindeközben az R jobban megy, mint valaha, hiszen 2023-ban több mint 35.000 autót gyártottak, ami rekordot jelent a márka számára. 2002 óta több mint 300.000 R márkajelzésű járművet adtak el – írja a Motor1.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink