Gyártók A világ legnagyobb repülőgyárát építi a Stellantis

A világ legnagyobb repülőgyárát építi a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.06.20 17:22

A világ legnagyobb repülőgyárát építi a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis közlése szerint előrehaladott állapotban van az amerikai Georgia államban az Archer Aviationnel közös repülőgépgyár építése, ahol jövőre kezdenék meg a városi légijárművek gyártását.

A Stellantis és városi repülőgépet fejlesztő partnere a június 19-25. között megtartott Paris Air Show repülőipari kiállításon ismertették a projekt jelen állását. A partnerek szerint előrehaladott állapotban vannak a világ első, eVTOL, vagyis függőleges fel- és leszállásra képes elektromos repülőket nagy volumenben gyártani képes létesítmény építési munkálatai.

Az üzemben az Archer Midnight eVTOL repülője fog készülni. A jármű teherbírása 453 kilogramm lesz, ami a pilótán kívül négy utas szállítását teszi majd lehetővé. Egy töltéssel maximum 160 kilométert lesz képes megtenni.

A tervek szerint a termelés 2024 közepén rajtol el, míg a Midnight forgalmazása a következő évben, 2025-ben veszi kezdetét.

Kezdetben évente 650 repülőgép legyártásához elegendő kapacitással fog rendelkezni a közös üzem, az igényektől függően azonban a kapacitást évi 2300 gépre is emelhetik majd. Ezzel a bővítéssel az üzem gyártási volumen tekintetében a világ legnagyobb repülőgépgyárává válna.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink