Gyártók A világ legjobban gyorsuló autója a Rimac Nevera

A világ legjobban gyorsuló autója a Rimac Nevera

autopro.hu/P.B. | 2021.08.17 06:20

A világ legjobban gyorsuló autója a Rimac Nevera

Fotó: Rimac

Nyáron mutatják be az Egyesült Államokban a horvát elektromos szuperautót, a Rimac Neverát. A kaliforniai debütálás előtt – ha már a tengerentúlon járt az autó – egy hivatalos gyorsulási versenyen is részt vett az autó, és rögtön be is állította az új világrekordot.

Hirdetés

Még júniusban egy nem hivatalos rekordot állított be gyorsulásban a Rimac Nevera, most viszont a hivatalos versenypályán, a Famoso Raceway-en bizonyíthatott. Az autón a modellen megszokott Michelin Pilot Sport 4S gumik voltak, a levegő hőmérséklete 37 Celsius-fok volt, míg a pálya 65 fokig melegedett. Ilyen körülmények között állt rajthoz az 1914 lóerős jármű.

A két villanymotorral szerelt szuperautó a negyed mérföldet (400 métert) 8,582 másodperc alatt tette meg, ezen a távon, ennyi idő alatt nulláról 167,5 mérföldre, azaz 269,5 kilométer/órára gyorsult fel. Ezzel a Nevera a legjobban gyorsuló utcai autó a világon.

A Nevera nem hivatalos rekordja ugyanezen a távon 8,62 másodperc volt, így sikerült saját magát is túlszárnyalnia a gépnek.

Ez sem minden

Miroslav Zrnčević, a Rimac tesztvezetője elmondta, hogy jobb körülmények között még ennél is többet tudhat az autó, míg Mate Rimac, a cég alapítója és vezérigazgatója arról beszélt, hogy már 2011-ben is rekordot ért el a Rimac: a Conept_One volt az első elektromos autó, ami negyedmérföldes (400 méteres) távot először tíz másodpercen belül teljesítette – most ezt a rekordot egy utcai autóval közel másfél másodperccel döntötték meg.

Mate Rimac kifejtette, hogy a Nevera több, mint sebesség: az autó 547 kilométert képes megtenni egy töltéssel.

Kiemelt Partnereink