Gyártók A vezetési stílusunknak megfelelő zenét játszik a Bentley

A vezetési stílusunknak megfelelő zenét játszik a Bentley

autopro.hu/P.B. | 2021.07.05 04:17

A vezetési stílusunknak megfelelő zenét játszik a Bentley

Fotó: Bentley

A Bentley kiterjedt kutatással elérte, hogy autói képesek legyen a sofőr vezetési stílusa alapján zenét lejátszani, sőt, komponálni is. Egyelőre a luxusautó-gyártó egy bemutatódarabjában érhető el az unikális kiegészítő, melynek célja az utazási és vezetési élmény növelése.

Az adaptív zene területén szakértőnek számító LifeScore és a Bentley közösen fejlesztették ki a funkciót, aminek a hosszútávú célja a vezetési élmény növelése, és az út funkciójához igazított zene – automatikusan.

Az algoritmus az olyan tulajdonságok alapján választ zenét, mint például a fordulatszám, a pedál lenyomásának módja, vagy a kormánymozdulatok. Az algoritmus segítségével valós időben, a vezetési stílusnak megfelelő zenét játszik le az autó, ráadásul ez egy teljesen egyedülálló, az autó által „komponált” zene lesz – ez a fajta összehangoltság az autó és a sofőr között egyedülálló, jegyzi meg közleményében a Bentley.

A LifeScore profi zenészekkel vette fel a hangmintákat a híres Abbey Road Studios stúdiójában, klasszikus hangszerek és a legmodernebb technológiák segítségével. Összesen százmilliónál is több saját számot tud lejásztani ezek alapján a Bentley egy hatvan perces út során.

Innováció a zenében is

A Bentley alkalmazása az emberek által készített zenét kombinálja az algoritmusokkal, így egyedülálló, innovatív zenék születhetnek az autókban – ráadásul illeszkedve az éppen aktuális vezetési stílushoz.

Olyan ez, mintha a zeneszerzők alkotásai lennének a téglák, amikből aztán a mesterséges intelligencia építi fel a házat – véli a Bentley.

Később találkozhatunk ezzel a funkcióval

A jelenleg elérhető Bentley modellekbe még nem kerül be a mesterséges intelligencia által komponált zene, azonban a bemutatóautóban tesztelt funkció később bekerül majd a gyártó első teljesen elektromos modelljébe.

A Bentley egyelőre egy plug-in hibriddel rendelkezik az elektrifikáció terén, ez a Bentayga névre hallgató SUV. Az első tisztán elektromos Bentley 2025-ben jelenhet meg, és az Audi prémium platformjára épülhet majd.

Kiemelt Partnereink