Gyártók A több chipnek hála növelte eladásait a Toyota

A több chipnek hála növelte eladásait a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2023.07.28 14:18

A több chipnek hála növelte eladásait a Toyota

Fotó: Smarter Media Automotive News

A japán Toyota Motor 2023 első felében 5,1 százalékkal több autót értékesített, mint a tavalyi év első hat hónapjában – derül ki a vállalat közleményéből, amiben a növekedést a félvezető-ellátás és a japán autópiaci kereslet javulásával magyarázták.

Hirdetés

Januártól június végéig mintegy 4,9 millió járművet értékesített világszerte a Toyota a prémium kategóriájú autókat gyártó Lexus márka eladásait is beleszámítva. Tavaly ugyanakkor 4,7 millió eladásról számolhatott be a vállalat.

A növekedés hajtóerejét egyértelműen Japán adta: itt 33,2 százalékkal 878 ezer fölé nőtt az értékesített gépkocsik száma. Az Egyesült Államokban 0,7, míg a szintén kulcsfontosságú kínai piacon 2,8 százalékos csökkenést mutattak az eredmények.

Az időszak utolsó hónapjában, júniusban jelentősen, 10 százalékkal közel 900 ezerre emelkedtek a Toyota márkáinak eladásai. Ugyanakkor Kínában, ahol a kibontakozó árháború mellett a helyi riválisok gyors erősödése is kihívás elé állítja a piacot régóta domináló külföldi gyártókat, a Toyota eladásai majdnem 13 százalékkal estek vissza mindössze 174.548 járműre.

Más japán és koreai gyártók szintén a kínai számaik gyengülésével szembesülnek. A végletesen bezuhant értékesítések miatt a Mitsubishi nemrég a piac elhagyásáról döntött.

Jól fogynak az elektrifikált autók

A Toyota számára ugyanakkor jó hír, hogy növekszik a hibrid modelljei iránti kereslet. Júniusban világszerte 292.131 ilyen autója kelt el, ami 37,6 százalékkal több, mint egy éve.

Az első hat hónapban globálisan 46.171 akkumulátoros elektromos autót értékesített a japán OEM – derül ki a Reuters által idézett számokból.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink