Gyártók A Tesla Y volt a legtöbbet gyártott jármű tavaly

A Tesla Y volt a legtöbbet gyártott jármű tavaly

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.25 11:24

A Tesla Y volt a legtöbbet gyártott jármű tavaly

Fotó: Tesla

Az amerikai autókkal foglalkozó média sok időt és szót tölt a Ford F-150-es eladási dominanciájával, de globálisan a Tesla vette át a vezető helyet. Az amerikai e-autó-gyártó tavaly a világ legtöbbet gyártott járműve volt, megelőzve ezzel a Ford teherautókat és a rendkívül népszerű Toyotát.

Hirdetés

Az Inovev francia elektromosautó-kutató cég nemrég tette közzé átfogó tanulmányát a 2023-as év járműgyártásáról és regisztrációiról, és megállapította, hogy a Tesla Model Y megelőzte a Toyota RAV4-et és a Ford F-sorozatú teherautóit, mint a 2023-as év legtöbbet gyártott járműve. A Chevy Silverado és a Toyota Corolla Cross nem sokkal maradt el a Model 3 gyártási számaitól. A BYD, amely egy modellt juttatott a top 10-be, négy modellel szerepelt a top 25-ben: a Song, a Qin, a Yuan és a Dolphin. A Toyotának öt modellje volt a top 25-ben, míg a Hondának négy. Az amerikaiak és a koreaiak egyenként kettőt, míg a német márkák négy helyet szereztek.

Bár ezek a gyártási számok lenyűgözőek, fontos megjegyezni, hogy ezek nem értékesítési számok. A Tesla Model Y ott is nyert, tavaly mintegy 1,23 millió darabot adtak el belőle. Ezek a számok nem fedik le az autógyártók teljes körű értékesítési vagy gyártási számait sem. A kínai BYD vállalat közölte, hogy tavaly több mint 3 millió járművet gyártott, ami messze felülmúlja a Tesla 1,84 millió autóját. A BYD járművei jóval olcsóbbak, mint a Tesláé, és jelenleg nem értékesítik őket az Egyesült Államokban, így nehéz valós összehasonlítást végezni.

A BYD hibrideket és más, nem elektromos autókat is gyárt, de még akkor is, ha csak az elektromos modellekre szűkítjük a kört, a vállalat a saját piacán tekintélyt parancsolóan van jelen. Az Inovev megállapította, hogy a BYD 25 százalékos piaci részesedése eltörpül a Tesla 15 százaléka mellett Kínában – írja az autoblog.com

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink