Gyártók A Tesla-dolgozóknak Musk többet jelent, mint a pénz

A Tesla-dolgozóknak Musk többet jelent, mint a pénz

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.12 11:21

A Tesla-dolgozóknak Musk többet jelent, mint a pénz

Fotó: Tesla

A Tesla dolgozói még mindig kevesebbet keresnek, mint a Fordnál és a GM-nél keresnek hasonló munkakörben. A vállalat nemrégiben emelést adott néhány gyári dolgozójának, de a riválisokhoz képest ez még mindig kevés.

A Business Insider által átnézett belső dokumentumok szerint a Tesla dolgozói számára január 8-án vezették be az új bérezési irányelveket. A Tesla gyári dolgozói mostantól 22 és 39 dollár között keresnek óránként a dokumentumok szerint.

A Tesla a legújabb autógyártó, amely béremelést hajt végre, miután a United Auto Workers tavaly hatalmas béremelést ért el tagjainak a Fordnál, a GM-nél és a Jeep-gyártó Stellantisnál. Bár a Tesla dolgozói a megemelt bérekkel közelebb kerültek az autógyári munkások iparági átlagbéréhez, az alapbér még mindig messze elmarad az UAW dolgozóinak bérétől.

A GM-nél például a kezdőbér egy termelési munkás esetében 25,25 dollár/óra, a legmagasabb bér pedig 36,00 dollár/óra volt a 2023 végén.

A Fordnál és a Stellantisnál hasonló a bértábla, a négyéves szerződésük végére a felső határ 42 dollár feletti órabérrel. Ezek a munkavállalók a fizetésükből tagdíjat is fizetnek – a bruttó havi bér 0,8-1,1 százalékát–, amely egy sztrájk- és védelmi alapba kerül, hogy a szakszervezet által a munkabeszüntetés esetén fizetni tudja a dolgozókat.

A Tesla-dolgozók nem erre fókuszálnak

Néhány Tesla-dolgozó azt mondta, hogy azért csatlakoztak a vállalathoz, mert hisznek Elon Musk vezérigazgató víziójában. Több dolgozó elmondása szerint hajlandóak az alacsonyabb fizetést is felvállalni azért, hogy a vállalatnál dolgozhassanak. Néhányan arra is rámutattak, hogy a Tesla dolgozói régóta több millió dollárt keresnek részvények révén, ami egyedülálló szempontja annak, hogy egy olyan vállalatnál dolgozzanak, amelynek részvényárfolyama az elmúlt öt évben 800 százalékkal nőtt.

Több alkalmazott szerint az autógyártónak amúgy is megvannak a maga módszerei arra, hogy kigyomlálja a szakszervezet-párti alkalmazottakat. „Nem éppen követelmény, hogy Tesla-fanatikusnak kell lenni, de lehet némi befolyása" – mondta egy, a Tesla felvételi folyamatát ismerő dolgozó.

A Tesla startup-kultúrája – amelyben Musk azt kéri, hogy a gyári munkások gyakorlatilag „aludjanak a gyártósoron" – nem feltétlenül áll összhangban a szakszervezeti kultúrával – írja az Autoblog.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink