Gyártók A sztrájk befejezésére szólított a Ford

A sztrájk befejezésére szólított a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.10.17 12:45

A sztrájk befejezésére szólított a Ford

Bill Ford, a Ford elnöke a sztrájkolókhoz intézett felszólalása közben | Fotó: Ford Media Center

A Ford elnöke, Bill Ford arra szólította a United Auto Workers (UAW) szakszervezetet, hogy hagyjon fel a 32 napja tartó munkabeszüntetéssel, ami mindhárom nagy amerikai autógyártót érinti, és már sok milliárd dollárra rúgnak a gazdasági hatásai. A szakszervezet elutasító válasza nem sokat váratott magára.

Hirdetés

„Véget vethetünk ennek” – szólalt fel Ford az autógyártó michigani Rouge összeszerelőüzemében. „Az UAW-s kollégákhoz szólok (…) Össze kell ülnünk és véget kell vetnünk az elkeseredett tárgyalásoknak.”

Az UAW szeptember 15-e óta több körben hívta sztrájkra a Fordnál, a Stellantis-nál és a General Motors-nál dolgozó tagjait, miután nem sikerül időben megállapodni az új kollektív szerződésekről. Mostanra a három gyártó több mint 34 ezer munkavállalója hagyott fel a munkával számos gyárban és alkatrészelosztóközpontban, többek között jelentős béremelést követelve.

Az UAW elnöke, Shawn Fain a Ford vezetőjének felszólalására úgy reagált: „Ha a Ford a legamerikaibb autógyártó akar lenni, akkor valódi amerikai béreket és juttatásokat kell fizetnie.” Fain továbbá figyelmeztetett, hogy bármikor sztrájkot rendelhetnek el a Rouge összeszerelőüzemben.

Növekednek a károk

Bill Ford a sztrájk gazdasági hatásaira rámutatva is próbált hatni tárgyalópartnereire. Véleménye szerint a vállalat legnagyobb és legnyereségesebb üzemében nemrég indított sztrájk „több tízezer amerikai dolgozót károsít meg”, illetve „ha folytatódik, az jelentős hatással lesz az amerikai gazdaságra.”

Az Anderson Economic Group Reuters által idézett becslése szerint az UAW akciója október 12-ig 7,7 milliárd dollár kárt okozott az autógyártóknak, a beszállítóiknak, a kereskedőiknek és a dolgozóknak. A tanácsadó cég továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy sok beszállító számára anyagi szempontból veszélyessé vált a mostani helyzet.

Mindazonáltal egyelőre nem látni a tárgyalások és az elbocsátásokhoz is vezető sztrájk végét. Az UAW 2028-ig összesen 46 százalékos béremelést követel, azonban a Ford a más gyártókénál magasabb 23 százalékos ajánlatát a lehetőségei végeként jellemezte.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink