Gyártók A Suzuki nem hagyta cserben Esztergomot

A Suzuki nem hagyta cserben Esztergomot

Gulyás Géza | 2014.01.23 12:34

A Suzuki nem hagyta cserben Esztergomot

Esztergom és a Magyar Suzuki Zrt. kapcsolatának történetét kérésünkre a város polgármestere, Tétényi Éva összegezte.

A Suzuki cégóriás 1991-ben alapított gyárat Magyarországon, 1992-ben rakták le az alapkövét Esztergom határában. Egy évre rá elkezdődött a próbaüzem, majd ugyanebben az esztendőben már rajtolt is az itthon gyártott Suzukik értékesítése. Az első példány ma a Közlekedési Múzeumban látható.

Tétényi Éva

- A Suzuki gyár jelenléte határozza meg az esztergomi ipari park meglétét, fejlődését. Az üzem mellé az évek során több beszállító telepedett le. Az ipari park egyötödét adja a cég beszállítói köre. 2007-ben a Plastimat, illetve a Kirchhoff Hungária Kft. nyitotta meg gyárát, jelen van a parkban a Diamond Electric, továbbá a Rába is a Magyar Toyo Seat Kft. által - mondta el a polgármester.

A város és a környéke gazdasági életében bekövetkezett minőségi fejlődés elismeréseként 2005. április 26-án Osamu Suzuki,a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója megkapta az Esztergom város díszpolgára címet.

Esztergomban tavaly év végén egy SX4 S-Crosst kapott ajándékba az önkormányzati hivatal - képünkön az átadók és az átvevők

- A Magyar Suzuki társadalmi felelősségvállalása kiterjed a városban működő intézmények támogatására is. Például már a kezdetektől segítették a gyár vonzáskörzetében elhelyezkedő bölcsőde melletti óvoda kialakítását, támogatják jelenlegi működését. A cél a helybeliek és a cég dolgozói gyermekeinek jó körülmények között történő, színvonalas elhelyezése. 2007-ben nyílt meg az Angyalkert Suzuki Óvoda. A Magyar Suzuki Zrt. lokálpatriótaként támogatja a városban működő sportegyesületeket. Az Esztergomi Vitézek Suzuki Magyarország egyik legsikeresebb rögbicsapata. A csapat neve 2008. január 1-jén változott Esztergomi Vitézekről Esztergomi Vitézek Suzukira, ekkor írt alá a csapattal támogatási szerződést a Magyar Suzuki Zrt. A cég a fiatal, tehetséges sportolókat más területeken is támogatja. A gyár közreműködésével ebben az évben rendezték meg a VI. Suzuki Futsal Cup U15-ös nemzetközi utánpótlás tornát, amelyen tíz csapat vett részt - ismertette Tétényi Éva.

Elismerések
Az Esztergomban működő civil szervezetek is többször fejezték ki elismerésüket ténykedésükért a Suzuki vezetésének. A Vállalkozók Esztergomért Egyesület alapította Mária Terézia-díjat elsőként vehette át 2010-ben Osamu Suzuki, az indoklás szerint Esztergom és térsége gazdasági fejlesztéséért. Az elmúlt évben másodszor ítélték oda a Mária Terézia-díjat. A kitüntetett a Suzuki egyik vezetőségi tagja, Machino Noriyoshi volt. Egy másik rangos esztergomi kitüntetést, a Szent István Alapítvány elismerését, a Szent István-díjat, 2011-ben Hisashi Takeuchi vezérigazgatónak és Urbán László vezérigazgató-helyettesnek ítélte oda az alapítvány kuratóriuma.

- Az autógyár már több ízben biztosított Suzuki autót az önkormányzatnak feladatai ellátásának segítésére. A flotta 2010-ig több gépjárművel is rendelkezett, ám a város kénytelen volt ezektől megválni. A Suzuki nem hagyta cserben Esztergomot - tette hozzá. Az elmúlt év végén közösségi célokra egy legújabb típusú, SX4 S-Cross gépjárművet adták át az önkormányzatnak. Az eseményen a város képviseletében Tétényi Éva polgármester, a Suzuki gyár részéről Hisashi Takeuchi vezérigazgató és Urbán László vezérigazgató-helyettes volt jelen.

2013 májusában Tétényi Éva polgármester meghívására a városba látogatott Japán magyarországi nagykövete, Yamamoto Tadamicsi, valamint a Suzuki Motor Corporation alelnöke, Toshihiro Suzuki. A találkozón, amelyen részt vettek a Magyar Suzuki vezetői, Hisashi Takeuchi, valamint Urbán László is, a Suzuki gyár jövőjéről és a következő évek együttműködési lehetőségeiről beszélgettek. A japán-magyar kapcsolatok erősítése érdekében a megbeszélésen részt vevők megegyeztek abban, hogy az élénk gazdasági kapcsolatok mellett keresik a lehetőséget az együttműködésre a kultúra és a sport területén is.

Kiemelt Partnereink