Gyártók A Renault az akkuk újrahasznosításán dolgozik

A Renault az akkuk újrahasznosításán dolgozik

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.27 06:23

A Renault az akkuk újrahasznosításán dolgozik

Fotó: Renault Newsroom

A Renault előrehaladott tárgyalásokat folytat potenciális partnerekkel a lítium és más fémek kinyeréséről és újrahasznosításáról a használt elektromos járművek akkumulátoraiból, valamint a vállalat arra törekszik, hogy több stratégiai fontosságú nyersanyagot újrahasznosítson.

Míg az autóalkatrészek újrahasznosítása egyre elterjedtebb, a Renault célja, hogy az első európai autógyártó legyen, amely az akkumulátorokat is újrahasznosítja ipari méretekben. „Európában jelenleg senki sem mondhatja el magáról, hogy a használt akkumulátorokat zárt körforgásban újrahasznosítaná, hogy a nikkel, a kobalt és a lítium új akkumulátorok előállításához újratermelődjön" – mondta Jean-Philippe Bahuaud, a Renault környezetvédelmi részlegének vezérigazgatója. Azt is hozzátette, hogy előrehaladott stádiumban vannak a tárgyalások olyan szakosodott vállalatokkal, amelyek partnerek lehetnek az újrahasznosításban.

Az elektromos autók akkumulátoraiban használt fémek nagy részét Európán kívül bányásszák és dolgozzák fel, és egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a régió nagymértékben függ Kínától az anyagok tekintetében.
A fémek visszanyerésével jelentős költségmegtakarítás érhető el, mivel a fémek az akkumulátorok költségének akár 70 százalékát is kiteszik – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink