Gyártók A Nissan és a Honda csökkentené a kínai gyártókapacitásokat

A Nissan és a Honda csökkentené a kínai gyártókapacitásokat

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.18 06:19

A Nissan és a Honda csökkentené a kínai gyártókapacitásokat

Fotó: Nissan Global Newsroom

A Nissan és a Honda arra készül, hogy jelentősen csökkenti kínai gyártókapacitását. Ennek hátterében állítólag az áll, hogy a japán autógyártók nehezen tudják tartani a lépést a kínai versenytársakkal az elektromos autók versenyében.

A Nikkei Asia jelentése szerint a Nissan és a Honda azt tervezi, hogy akár 30 százalékkal (Nissan), illetve 20 százalékkal (Honda) csökkenti a gyártási kapacitásokat kínai közös vállalataiban. Arról azonban nincs szó, hogy a közös vállalatok többségi struktúrája megváltozna. Csak a termelési kapacitásokról van szó, nem pedig a részvények (részleges) eladásáról.

A Nissan jelenleg a Dongfeng Motor Company Limited nevű 50:50 arányú vegyesvállalatot a Dongfeng Motor Grouppal közösen tartja fenn – a kínai gyártóval való összetévesztés elkerülése végett magát a vegyesvállalatot Dongfeng-Nissan néven emlegetik. A közös vállalat révén a japánok jelenleg évente mintegy 1,6 millió autót tudnak gyártani Kínában. Ha ezt a kapacitást 30 százalékkal csökkentenék, az mintegy 500 ezerrel kevesebb autónak felelne meg.

A Nissan azonban még ezt a kapacitást sem használta ki az utóbbi időben. 2023-ban mindössze 793 ezer járművet gyártottak Kínában, ami 24 százalékos csökkenés 2022-hez képest – korábban a Dongfeng-Nissan több mint egy évtizeden keresztül folyamatosan egymillió darab feletti darabszámot gyártott. Konkrétan összesen nyolc gyárat alakítanak át, és néhány üzem, amely eddig a csekély hazai keresletet szolgálta ki, a jövőben exportra termel majd. Legalábbis a Nikkei japán üzleti lap forrásai így írják le a terveket, amelyeket hivatalosan még nem erősítettek meg – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink