Gyártók A Mercedes szerint csökkenteni kéne a kínai e-autók vámjait

A Mercedes szerint csökkenteni kéne a kínai e-autók vámjait

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.14 15:18

A Mercedes szerint csökkenteni kéne a kínai e-autók vámjait

Fotó: Daimler Media

A Mercedes-Benz főnöke, Ola Källenius úgy véli, hogy Európának csökkentenie kellene a Kínából importált elektromos járművekre kivetett vámokat, mivel úgy véli, hogy a fokozódó verseny jobb autók gyártására kényszeríti az európai márkákat.

Hirdetés

A Mercedes-Benz főnöke úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság a kínai gyártású elektromos autókra kivetett importvámok emelését fontolgatja, mivel úgy véli, hogy a kínai kormány tisztességtelenül támogatja őket. Véleménye szerint azonban fordítva kellene eljárni: vegyük a meglévő vámokat, és csökkentsük azokat. A Mercedes-Benz főnöke hozzátette, hogy „az Európába exportáló kínai márkák a verseny természetes fejlődése, és ennek jobb termékkel, jobb technológiával, nagyobb agilitással kell megfelelni. Ez a piacgazdaság. Hagyjuk a versenyt kibontakozni" – tette hozzá.

Jelenleg a kínai elektromos autókra 10 százalékos vámot vetnek ki, ha Európába importálják őket, míg az európai autógyártók 15 százalékos vámot fizetnek, ha Kínába exportálnak. Az olyan vállalatok, mint a Stellantis és a Renault, nyíltan beszéltek a kínai elektromos járművek jelentette fenyegetésről, de Ola Källenius hangsúlyozta, hogy a Mercedes „nem kérte ezt a vizsgálatot".

A Mercedeshez hasonló német autógyártók vezetői valószínűleg tartanak a kínai megtorlástól, ha az Európai Bizottság új vámokat vetne ki. Ez árthat a Mercedesnek, mivel autóeladásainak több mint egyharmada Kínából származik. A Geely és a SAIC is birtokolja a részvények egyötödét, így erős szálak fűzik az országhoz – írja a Carscoops.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink