Gyártók A Hyundai segítségével lehet karbonsemleges a katari foci vébé

A Hyundai segítségével lehet karbonsemleges a katari foci vébé

autopro.hu/P.B. | 2022.10.23 12:17

A Hyundai segítségével lehet karbonsemleges a katari foci vébé

Fotó: Hyundai Motor Group

Mint ismert, az idei évben a szokásokkal ellentétben a téli időszakban kerül megrendezésre a labdarúgó-világbajnokság, a rendező pedig a futballhagyományokkal nem rendelkező Katar. Már ez önmagában is egyedivé teszi a vébét, de a rendezők szeretnék pozitív kontextusban is azzá varázsolni: a 2022-es lehet az első karbonsemleges foci vébé.

Hirdetés

A labdarúgó-világbajnokság hivatalos szponzoraként a Hyundai bejelentette, hogy környezetbarát járművekkel fogja segíti a szervezőket céljuk elérésében. Konkrétabban ez az Inoiq 5 és elektromos autóbuszok használatát jelenti majd az eseményen.

A katari világbajnokság megrendezéséhez legalább nyolc stadion, további edzőtáborok és az ezt támogató infrastruktúra megépítése szükséges, amelyek mindegyike üvegházhatású gázok kibocsátását okozza. Ennek leküzdése érdekében a szervezők elkötelezték magukat amellett, hogy legalább négycsillagos GSAS-tanúsítványt szereznek a tervezés és kivitelezés terén.

A tanúsítást energiahatékony stratégiákkal, például szellőztetéssel, világítással és vízvezeték-szerelvényekkel érik el. Ezenkívül Katar megújuló energiát, például napenergiát használ majd a stadionok légkondicionálására. Még egy újrahasznosítható stadiont is építettek szállítókonténerekből.

Sokat nyom a latba a közlekedés

A FIFA kutatása szerint azonban a rendezvényen várható üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint fele az utazásból származik. Így tehát a Hyundai valóban sokat segíthet Katarnak a karbonsemleges világbajnokság megrendezésében az elektromos autóival és buszaival.

A Hyundai eddigi közlése szerint 236 akkumulátoros elektromos és hibrid járművet állít hadba Katarban a szén-dioxid-semleges esemény elősegítése érdekében.

A VIP szervezőket és vendégeket személyautókkal fogják szállítani, ők Hyundai Ioniq 5-tel, vagy elektromos Genezisekkel utazhatnak majd. A sajtó munkatársait autóbuszokkal hozzák-viszik a rendezvény helyszínei között, őket a Hyundai elektromos autóbuszai szállítják a tervek szerint.

A Hyundai a közúti töltési szolgáltatásokat két Ioniq 5 használatával fogja biztosítani, amelyek V2L képességgel is rendelkeznek. A FIFA tájékoztatása szerint a zökkenőmentes működés érdekében a parkolóhelyeken is lesznek töltőoszlopok.

Fenntartható világbajnokság

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság november 20-án kezdődik és december 18-áig tart. A Hyundai vezérigazgatója a vállalat közleménye szerint elmondta, hogy a Hyundai Motor és a FIFA közös elkötelezettsége, hogy az idei eseményt a tiszta mobilitás használatával fenntarthatóvá tegyék.

„Környezetbarát hibrid és akkumulátoros elektromos járműveink használatától azt várjuk, hogy elérjük közös célunkat, ami a katari világbajnokságot a Föld és az emberiség számára fenntarthatóvá tenné” – írják.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink