Gyártók A HiPhi fél évre leállítja a termelést

A HiPhi fél évre leállítja a termelést

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.21 08:19

A HiPhi fél évre leállítja a termelést

Fotó: HiPhi

A kínai gyártó, a Human Horizons prémium elektromos autómárkája, a HiPhi azonnali hatállyal leállította a gyártást. A helyi média szerint a gyártás hat hónapos szüneteltetéséről van szó.

Hirdetés

A jelentések a késedelmes vagy csökkentett bérkifizetésekről és a munkavállalók elbocsátásáról szólnak. A Car News China portál egy belső feljegyzésről számol be, amelyben tájékoztatták a dolgozókat a drasztikus lépésről, és a januári bérek kifizetését február végére halasztották.

A levélben állítólag az áll, hogy a február 1. és 18. közötti bérek kifizetésének időpontját még nem határozták meg. Ezt követően egy hónapig a bérek 70 százalékát fizetik ki – feltéve, hogy a dolgozók még munkaviszonyban állnak –, március 18-tól pedig csak a regionális minimálbért fizetik ki. „Ha szoronganak a társadalombiztosítás kifizetésétől, akkor február 25-e előtt fel kell mondaniuk, és saját maguknak kell fizetniük, mert munka mellett nem lehet társadalombiztosítást fizetni" – írta a Human Horizons a közlemény végén. A gyárba való belépést is megtiltották.

Európában is rendelhetőek, magas áron

A HiPhi egyetlen üzeme a Sanghajtól északra fekvő Yanchengben található. A HiPhi azonban nem maga üzemelteti a gyárat, hanem a Kia-gyár egy részében gyártja járműveit. Ennek ellenére a HiPhi felelős a személyzetért és a bérekért.

A vállalat arról ismert, hogy magas árú és extravagáns kialakítású elektromos autókat épít. A HiPhi X és Z csúcsmodelljei 2023 júniusa óta az európai piacokon is megrendelhetők, hat számjegyű áron. A harmadik és eddigi legolcsóbb modell, a HiPhi Y középkategóriás SUV-ként eddig csak Kínában volt kapható – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink