Gyártók A hatótávadatok „szépítése” miatt perlik a Teslát

A hatótávadatok „szépítése” miatt perlik a Teslát

autopro.hu/M.M. | 2023.08.05 08:18

A hatótávadatok „szépítése” miatt perlik a Teslát

Fotó: Tesla

Egy Reuters cikkre hivatkozva nyújtott be Észak-Kaliforniában csoportos keresetet három Tesla tulajdonos. A cikk szerint az autógyártó cég Nevadában létrehozott egy speciális csapatot arra a célra, hogy lemondják a lehető legtöbb, a vállalat autóinak hatótávjával kapcsolatos szervizlátogatást, miután a céget elárasztották a hatótávval kapcsolatos panaszok.

Hirdetés

Az autopro.hu által is ismertetett tényfeltáró beszámoló szerint a Tesla körülbelül egy évtizede olyan algoritmusokat készített, amik „rózsás” előrejelzéseket mutattak az autók maximális hatótávjáról a járművek műszerfalán.

Azt nem lehet megállapítani, hogy ezeket a megoldásokat még mindig használják-e a Teslák, de az biztos, hogy az ötlet, hogy túl optimistán prezentálják a járművek hatótávját, a vállalat vezérigazgatójától, azaz Elon Musktól származik.

Se a Tesla, sem Musk nem válaszolt a Reuters kérdéseire a korábbi cikkükkel kapcsolatosan, valamint a nemrég benyújtott keresetre sem reagáltak nyilvánosan.

Nem azt árulják, amit hirdetnek

A per alapja az, hogy a Tesla megsértette a járművek garanciáit, illetve csalásban és tisztességtelen versenyben vett részt.

„Egyszerűen a Teslának kötelessége olyan terméket leszállítania, ami úgy teljesít, mint ahogy azt reklámozzák” – mondta Adam A. Edwards, a Tesla tulajdonosokat képviselő ügyvédi iroda egyik ügyvéde. A három felperes olyan esetekre hivatkozik, amikor a Teslájuk nem érte el a meghirdetett hatótávjukat, illetve emiatt sikertelenül panaszkodtak a cégnél.

James Porter, egy kaliforniai Model Y tulajdonos állítása szerint már olyan is történt vele, hogy a járműve előrejelzett hatótávja 92 mérföld vezetés alatt 182 mérfölddel csökkent. „Ha a Tesla őszintén hirdette volna az elektromos járművei hatótávját, a fogyasztók vagy nem vásárolták volna meg a Tesla járműveket, vagy lényegesen kevesebbet fizettek volna értük” – olvasható a keresetben.

A tulajdonosok meghatározatlan mértékű kártérítést kérnek, valamint csoportos keresetté szeretnék nyilváníttatni a panaszukat, amivel az összes olyan kaliforniai személyt képviselnék, akik új Tesla Model 3, Model S, Model Y és Model X járművet vásároltak.

Több perrel is szembenéz a Tesla

A Tesla ezenfelül további perekkel és hatósági vizsgálatokkal néz szembe az Autopilot, illetve a „Full Self-Driving” rendszerei miatt, illetve az azok biztonságosságával kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Egy másik kaliforniai Tesla tulajdonos még áprilisban nyújtott be csoportos keresetet, miután a Reuters arról számolt be, hogy a Tesla alkalmazottai az autók kameráival rögzített érzékeny képeket és videókat osztottak meg egymással több belső üzenetküldő rendszeren. A per a Teslát az ügyfelei magánéletének megsértésével vádolja, amit a cég jelenleg cáfol – közölte a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink