Gyártók A GM fogja gyártani a Nikola elektromos pickupját

A GM fogja gyártani a Nikola elektromos pickupját

autopro.hu/V.M. | 2020.09.09 13:47

A GM fogja gyártani a Nikola elektromos pickupját

A GM részt fog venni a Nikola Badger pickup tervezésében. | Fotó: Nikola

Röviddel azután, hogy kiterjesztette együttműködését a japán Hondával, a General Motors partnerségre lépett Nikolával. A GM többek között akkumulátorokat fog szállítani az elektromos teherautókat fejlesztő vállalatnak, illetve annak Badger nevű pickupját is gyártani fogja.

A GM az előző héten jelentette be, hogy egy észak-amerikai autóipari szövetséget hoz létre a Hondával, aminek keretében meg fogják osztani a platformfejlesztést és a beszerzésben is együtt fognak működni.

A Nikolával való kooperáció híre ugyancsak jót tett a befektetői bizalomnak, így a GM részvényeinek értéke szeptember 8-án délután 10 százalékkal, 32 dollár fölé nőtt. A Nikola részvényeinek árfolyama a bejelentés hatására 48 százalékkal, 52,94 dollárra emelkedett.

A GM saját fejlesztésű ultium akkumulátorokat fog szállítani a Nikolának, hidrogén üzemanyagcellás rendszereket fog fejleszteni és gyártani a Nikola Class 7 és 8 méretkategóriájú kamionjaihoz, továbbá részt fog venni a Nikola Badger pickup tervezésében, illetve gyártási helyet fog biztosítani a típus akkumulátoros elektromos és hidrogénhajtású változatának is.

Sokat spórolhat a Nikola

A Tesla Cybertruck riválisának szánt, a GM egyik padlólemezére épülő Badger termelése 2022 vége felé veheti majd kezdetét. Trevor Milton, a Nikola vezérigazgatója elmondta, hogy jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé számukra, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem kell saját platformot fejleszteniük, valamint egy új gyáregységet felhúzniuk.

A jelenlegi állás szerint Badger sok alkatrészen osztozni fog a 2021 őszétől kapható GMC Hummer EV-vel, ami a Detroit-Hamtramck gyáregységében fog készülni. Sejthető, hogy a Badger is ugyanebben az üzemben fog épülni.

Könnyebben megfelelhet a kibocsátási előírásoknak a GM

A GM összesen 4 milliárd dollár bevételre számít az új megállapodástól, ide számítva azoknak az elektromos autós krediteknek az értékét is, amikhez a Badger gyártásával fog hozzájutni.

Mary Barra, a GM vezérigazgatója egy konferenciahíváson az új kooperáció kapcsán azt közölte, hogy más vállalatoknak is készek ultium telepeket és üzemanyagcellás rendszereket szállítani.

A GM egyúttal 2 milliárd dollár értékű Nikola részvényhez is jutott, amivel 11 százalékos részesedést szerzett a másik vállalatban, lehetővé téve számára az igazgatótanács egyik tagjának kinevezését – jelenti a Reuters.

Kiemelt Partnereink