Gyártók A föld alá viszi e-teherautóit a Volvo

A föld alá viszi e-teherautóit a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2023.03.23 13:22

A föld alá viszi e-teherautóit a Volvo

Fotó: Volvo Trucks

A Volvo Trucks kettő tisztán elektromos teherautóját fogja használatba venni a svéd Boliden bányavállalat, mely a földfelszín alatti fejtések sajátos körülményei között fogja tesztelni a járműveket.

A Boliden az észak-svédországi Kankberg bányájában fogja üzembe állítani a kettő akkumulátoros elektromos Volvót, melyekkel csökkentheti majd a bányából származó szén-dioxid-kibocsátást.

Az első jármű, egy Volvo FH Electric még az idén megkezdi működését bányászati eszközöket szállítva. Az első járművel nyert tapasztalatokat felhasználva később egy másik FH Electric-et is üzembe állítanak, ezt törmelék és ércek szállítására használják majd.

Kihívásokkal teli környezet

A bánya föld alatti járataiban a teherautók nagy megterhelésnek lesznek kitéve a meredek emelkedők, a rakomány nagy tömege, illetve a páradús levegő miatt.

Jessica Lindholm, a Volvo Trucks projektmenedzsere szerint a mostani együttműködés remek lehetőséget jelent: „Együttműködésünk a Bolidennel értékes tapasztalattal szolgál majd számunkra az elektromos teherautók föld alatti teljesítményéről, illetve válaszokat ad majd az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy a hajtásrendszert és az akkumulátort milyen hatások érik.”

Dennis Forslund, a Boliden projektmenedzsere elárulta, hogy a villanyhajtású teherautókkal nem csak fenntarthatóbbá tehetik működésüket, de egyúttal barátságosabb munkakörnyezetet teremthetnek dolgozóiknak. Hozzátette továbbá, hogy a bányászat energiaigénye is csökkenni fog, mivel az elektromos hajtás energiahatékonyabb, mint a dízel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink