Gyártók A brexit felülvizsgálatát követelik német autógyártók

A brexit felülvizsgálatát követelik német autógyártók

autopro.hu/P.B. | 2023.05.22 06:22

A brexit felülvizsgálatát követelik német autógyártók

Fotó: BMW PressClub Global

A Stellantis és a Ford után a német autóipar is jelentős versenyhátrányoktól tart a brit működését illetően, amennyiben az eddigi terveknek megfelelően vámot vezetnek be az EU-n kívüli országokból származó árukra és nyersanyagokra.

Hirdetés

A német járműgyártók érdekvédelmi szervezete, a VDA és a Ford is egyértelművé tette, hogy a Nagy-Britanniában 2024-től érvényes vámszabályok szinte gazdaságtalanná tennék az országban a termelést az európai autóipar számára.

„Sürgősen át kell igazítani az úgynevezett hibrid és teljesen elektromos járművek származási szabályaira vonatkozó rendelkezéseket, hogy azok a gyakorlatban is teljesülhessenek” - mondta a VDA szóvivője.

Emiatt fog igazán fájni a brexit

Az európai autógyártók félelmei hátterében az áll, hogy az európai autóipar nagymértékben függ Kínától és más Európán kívüli beszállítóktól az akkumulátorok gyártásához szükséges katódanyag beszerzésében. A VDA szóvivője szerint 2023 végéig nem lesz elegendő anyag az elektromos autókhoz az EU-n belül.

A külső országokból való származás miatt fennáll a vámfizetés kockázata az e-autók Egyesült Királyságba történő exportálásakor és az Egyesült Királyságból történő exportáláskor is. Ez jelentős versenyhátrányt jelent az európai autóipar számára ázsiai versenytársaihoz képest az Egyesült Királyság piacán, és „mindenekelőtt veszélyt jelent az e-mobilitás felfutására az Egyesült Királyságban és az EU-ban egyaránt” – véli a VDA.

A Ford és a Stellantis is emellett arra kérték a brit kormányt, hogy halasszák el legalább 2024-ről 2027-re az új vámszabályokat – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink