Gyártók A BMW is szakíthat a kézi váltóval

A BMW is szakíthat a kézi váltóval

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.15 08:17

A BMW is szakíthat a kézi váltóval

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW egyik főnöke a kézi váltós M-es autók egyre csökkenő darabszámára figyelmeztet, és azt javasolja, hogy érdemes beszerezni egyet, mielőtt örökre eltűnnek.

Hirdetés

Korábban az autopro.hu is megírta, hogy a Volkswagen 2025-ös Golf GTI és Golf R változatában megszűnik a kézi váltó. Nos, úgy tűnik, a BMW-nél is hasonló tervek készülnek a jövőre nézve.

Nem titok: a kézi sebességváltós autók kihalófélben vannak. A hárompedálos, magától kapcsolható sebességváltó csak néhány új járműben érhető el, és bár a piaci részesedést illetően az utóbbi időben voltak pozitív hírek, csak idő kérdése, hogy a kézi váltó örökre eltűnjön. A BMW M divíziója azon kevés márkák egyike, amely még mindig kínál manuális opciót, de figyelmeztet, hogy a választási lehetőség hamarosan eltűnik.

A Quattroruote olasz nyelvű magazinnak adott interjújában Frank Weber, a BMW igazgatótanácsának tagja megerősítette, hogy az M kézi váltós verziójának napjai meg vannak számlálva. „Ezek szórakoztató termékek, de legyünk őszinték, a példányszám egyre kisebb és kisebb. Így már nincs értelme tovább fejleszteni őket. Ha kézi váltós M-et akarsz, akkor most kell megvenned." – mondta.

A rajongóknak nem is kellett ennél több

Úgy tűnik, a rajongók megfogadják Weber tanácsát. A BMW a múlt hónapban közölte, hogy az új M2 vásárlóinak több mint 50 százaléka a hatfokozatú váltót választotta, míg az M3 és M4 vásárlóinak mintegy 20 százaléka a kézi váltót. A BMW elég érdeklődőt látott a piacon ahhoz, hogy még decemberben piacra dobja a Z4 kézi váltós változatát, csatlakozva a Toyota névre keresztelt Supra testvérmodellhez, amely 2022-ben dobta piacra a kézi váltós változatát.

Bár a BMW kínálatában jelenleg is bőven akad kézi váltós autó, nem számíthatunk arra, hogy egy termékciklusnál tovább kitartanak, ha Weber nyilatkozataiból indulunk ki – írja a Motor1.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink