Gyártók A biztosításban is hasznosítani fogja a konnektivitást a Daimler

A biztosításban is hasznosítani fogja a konnektivitást a Daimler

autopro.hu/V.M. | 2020.10.13 08:18

A biztosításban is hasznosítani fogja a konnektivitást a Daimler

Fotó: Kuthi Áron

A Daimler és a svájci Swiss Re biztosító társaság egy közös vállalat létrehozását jelentették be. A Movinx nevet viselő cég, szolgáltatásait az önvezető és összekapcsolt járművekből származó adatokra fogja építeni.

Hirdetés

A kettő partner arra számít, hogy ahogy a hálózathoz kapcsolt és önvezető járművek egyre nagyobb adattömeget generálnak a forgalomáramlásról, a járműmozgásról, illetve a vezetők reakcióiról, úgy új lehetőségek fognak adódni a közlekedési biztosítások testre szabására.

Pravina Ladva, a Swiss Re digitális átalakulásért felelős vezetője elmondta, hogy már a legyártás előtt ismerik az autók felszereltségét, és hogy hogyan reagálnának bizonyos veszélyhelyzetekben, amit használva segíthetnek biztosító partnereiknek a kockázat jobb megbecsülésében, általa az optimális díj megállapításában.

A fele-fele arányban tulajdonolt új vállalat nem önmagában fog szolgáltatni. Más biztosító társaságokon keresztül, azok ügyfeleinek fognak biztosítási termékeket nyújtani, a saját tulajdonú kockázatszámítási platformot használva.

A Swiss Re egyébként már most is kínál hasonló szolgáltatást, aminél a járművek vezetői segédrendszerinek száma és milyensége alapján határozzák meg a biztosítási díjat.

Más téren is változások jönnek

Az új biztosítási konstrukciókat azonban nem csak az új technológiák teszik indokolttá, ugyanis a közlekedési szokások is változóban vannak. Az autótulajdonlás visszaszorul, és terjedőben van a rövid ideig tartó használat, ami új kihívásokat teremt a díjszabásban, valamint a követeléskezelésben.

Éppen ezért az új vállalat például autómegosztásra, autókölcsönzésre és előfizetésre szabott termékeket is kínálni fog – mondta el Ingo Telschow, a Daimler Biztosítási Szolgáltatások vezetője, aki azt is elárulta, hogy a biztosítás kérdésköre egyre nagyobb hatással lesz a termékfejlesztésükre és az árazásukra is.

A Movinx szolgáltatásai 2021-től, Franciaországban lesznek először elérhetőek, a következő években pedig Európa többi országára, az amerikai kontinensre, majd Ázsiára is kiterjeszti jelenlétét a cég, melyhez autógyártók és mobilitási szolgáltatók is csatlakozhatnak majd partnerként – számolt be a Reuters hírügynökség.

Kiemelt Partnereink