Gyártók Trump örül, felfűtenek egy detroiti üzemet, jön a Fiat Jeepje

Trump örül, felfűtenek egy detroiti üzemet, jön a Fiat Jeepje

autopro.hu/H.J. | 2018.12.12 08:28

Trump örül, felfűtenek egy detroiti üzemet, jön a Fiat Jeepje

A Fiat Chrysler Automobiles új, három üléssoros Jeep gyártására készül egy detroiti motorgyárban. A Mack Avenue Engine II nevű üzem közel hat éve áll üresen, a vállalat most azonban bővítésre készül, hogy ki tudja szolgálni az amerikai piacon az egyre csak növekvő igényt a SUV-k iránt.

Hirdetés

A tervezett újranyitást nem sokkal azután közölték, hogy a General Motors bejelentette, jövőre több mint 14 ezer munkahelyet és öt gyárat szüntet meg Észak-Amerikában. A Ford idén jelentette be, hogy a Mustang lesz az egyetlen személyautója Észak-Amerikában. Múlt héten pedig kiderült, hogy megszünteti több modelljének gyártását, köztük a Buick LaCrosse-t, a Chevrolet Impala-t és a Cadillac CT6-t.

Most, hogy a pickupok és az SUV-k teszik ki az amerikai járműértékesítés mintegy 70 százalékát, a Fiat Chrysler jelentősen profitálhat a helyzetből. Az új Jeep Grand Cherokeen kívül a Jeep Wagoneer és a Grand Wagoneer is újra legördülhet a Mack Avenue Engine II szalagjairól.

A vezérigazgató, Mike Manley elmondta, hogy célja rárepülni az amerikai piac óriási SUV-igényeire, mert ezzel nagyobb nyereségre tehetne szert a cég. A Fiat Chrysler harmadik negyedévben elért 2,3 milliárd dolláros bevételének 97 százalékát Észak-Amerika tette ki.

2017 januárjában Donald Trump amerikai elnök elismerését vívta ki a vállalat, amikor bejelentette 1 milliárd dolláros beruházását három új Jeep és egy Ram pickup fejlesztésébe, amelyeket ma már Mexikóban gyártanak. Egy évvel később pedig 2500 új munkahelyet hozott létre Detroit egyik negyedében, a warren-i üzemben, hogy nagy teherbírású, nagy teljesítményű RAM kisteherautókat, pickupokat gyártsanak.

Manley hozzátette, nem arról van szó, hogy hazahoznák a gyártást Amerikába, a RAM modellek továbbra is készülnek a mexikói Saltilloban, de a piac kiszolgálása érdekében emellett Warrenben is megkezdődik az összeállításuk.

Kiemelt Partnereink