Gyártók Rugalmas gyártással készülnek a jövő kihívásaira

Rugalmas gyártással készülnek a jövő kihívásaira

Beck András | 2019.10.16 16:02

Rugalmas gyártással készülnek a jövő kihívásaira

A Magyarországon működő OEM-ek és két nagy beszállító vezető munkatársainak részvételével tartottak panelbeszélgetést az Automotive Hungary szakkiállításon.

Hirdetés

Az Ipar 4.0 technológiák fejlesztésében élenjáró, jelentős gyártóbázissal és K+F+I kapacitással rendelkező vállalatok vezető képviselőinek a gyártásban a minőség az egyik legfontosabb szempont.

Minőség és dizájn

Les Zoltán, Audi Hungaria Zrt., járműgyártásért felelős igazgatója elmondta, hogy a minőség mellett a megbízhatóság és a dizájn az, amire kiemelten figyelnek, illetve azt is fontosnak tartja, hogy a brand milyen értékek mellett gyártja a termékeit. Szászi István, a Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központ vezetője hozzátette, hogy a vasárlói döntésekben egyre fontosabb a környezetvédelem is.

Az autóipar elmúlt évtizedekben látott fejlődéséről Csanaki Jenő, az Opel Szentgotthárd Kft. termelési igazgatója elmondta, hogy a kilencvenes évekhez képest az autóipar növekedése meghaladta a fantáziát. Megállapította, hogy a megbízhatóság ég és föld az akkorihoz képest.

Drágulnak az autók

A 2020 januárjától életbe lépő drasztikus kibocsátáscsökkentésről Urbán László, Magyar Suzuki Zrt., vezérigazgató-helyettese megállapította, hogy az politikai döntés eredménye. „A gyártóknak már megvan a válaszuk arra, hogy mit, hol és hogyan kell előállítaniuk ahhoz, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Azonban az értékesítés még erősen kérdéses, mert az intézkedések jelentős áremelkedéssel járnak januártól. Magyarországon különösen élesen merül fel a fizetőképes kereslet kérdése, hiszen az autók átlagéletkora 14 év” – fűzte hozzá Urbán László.

Hozzáadott érték

A jövő fő trendjei az első szintű beszállítónál jelentkeznek majd Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint. „Ezek a fenntarthatóság, az elektromos hajtás, a biztonság, az önvezetés és a járművek összekapcsolása. Nem csak az autók, hanem a gyártás fenntarthatósága is fontos. A jövőben csak zöld forrásból vásárolnak majd energiát a Continental-gyárak. Az autóipar hozzáadott értékének 70 százaléka a beszállítóktól jön, így a mi szerepünk kiemelten fontos” – állapította meg.

Rugalmas gyártás

A járműgyártási piac mostanában szeszélyesnek mondható – fűzte hozzá Mark-Tell Schneider, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. informatikai vezetője. „Közvetlen változás nem várható a gyártásban, de tény, hogy tíz évre előre nem lehet olyan magabiztosan tervezni, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy rugalmasabban kell reagálni a körülményekre. A korábbi struktúrával ellentétben olyan gyárakra lesz szükség a jövőben, ahol bármilyen modellt lehet majd gyártani és nem kell öt évre előre tudni a pontosan a gyártandó modelleket.

Kiemelt Partnereink