Gyártók Ráengedte a városi forgalomra önvezető autóját a Renault

Ráengedte a városi forgalomra önvezető autóját a Renault

Kuthi Áron | 2018.06.27 14:26

Ráengedte a városi forgalomra önvezető autóját a Renault

Nyílt forgalomban tesztelte elektromos önjáró autóját a Renault, az útról remek videó is készült. Az év végéig négy, mobilapplikáción hívható önvezető taxit állít forgalomba a cég.

Hirdetés

A francia trikolór színeit hordó önvezető Renault ZOE a normandiai Rouen városi forgalmában vegyült el, a szenzorokkal felszerelt járművet egy beavatkozásra képes, sofőr vezette kontroll-autó kísérte. A jármű kifogástalanul teljesítette feladatát, lassított, megállt, ahol kellett, átengedte maga előtt a gyalogost.

A francia autógyártónak, Rouen város önkormányzatának és két közlekedési fejlesztő cégnek (Transdev, Matmut) a közös konzorciuma arra alakult, hogy önvezető infrastruktúrát adhasson a 110 ezres normandiai város lakosságának 2018 őszére. Magát a fejlesztést a Transdev K+F központja, a Normandiai Autonóm Lab végzi. A szolgáltatás egyelőre Rouen egyik, tömegközlekedési kapcsolattal nem rendelkező negyedében lesz elérhető, ahol mobilapplikáció segítségével 17 megállóba hívhatják a taxit az emberek.

A szolgáltatás tehát külvárosi felhordó járat lesz, az önvezető járművek a városba vezető villamosmegállóban teszik le utasaikat. A kis iránytaxi-flotta a tervek szerint egy Transdev által fejlesztett elektromos meghajtású önvezető minibusszal egészül ki. A PPP-konstrukciós projekt 2019 végéig fog futni.

A shuttle buszról készült videó is megtekinthető.

Kiemelt Partnereink