Gyártók Nem kér a Daimler a közös akkumulátorgyárból

Nem kér a Daimler a közös akkumulátorgyárból

autopro.hu | 2016.02.26 12:18

Nem kér a Daimler a közös akkumulátorgyárból

Bár néhány évvel ezelőtt úgy látszott, hogy az elektromos autózáshoz szükséges alapvető alkatrész gyártása bomba üzlet lesz, a tapasztalatok más reakciót váltottak ki a német gyártóból.

A Daimler első embere szerint nincs értelme a német autógyártók összefogásával közös akkumulátorgyár felépítésének, hiszen a piacon jelenleg olyan olcsón kaphatóak az elektromos autók alapvető berendezései, hogy egyhamar nem térülne meg a beruházás. Dieter Zetsche egész egyszerűen úgy fogalmazott, hogy a gyártókapacitás növelése „a legbutább dolog, amit tehetünk.”

A közös, németországi akkumulátorgyár felépítésének gondolata nem újdonság, hiszen a helyi autóipari vállalatok és szakszervezetek már korábban kijelentették, hogy az üzemmel hosszú távon komoly stratégiai és gazdasági előnyre tehetne szert a német autógyártás. Jóllehet négy vagy hat évvel ezelőtt ez teljesen logikusnak számított, a piac alakulása mára jelentősen árnyalta a képet: ma nem csak a Daimlernek, de az Audinak és a BMW-nek is jobban megéri Ázsiából, például a Panasonictól vagy a Samsungtól beszerezni az akkumulátorokat.

A német gyártók jelenleg Ázsiából szerzik be az akkumulátorokat

Zetsche nyilatkozatának alapot ad, hogy vállalatának van tapasztalata a témában, hiszen a Daimler korábban üzemeltetett akkugyárat. Ennek ellenére a téma megítélése házon belül sem egységes, ugyanis a tavaly visszavonult fejlesztési vezető, Thomas Weber és a cég elnökhelyettese, Michael Brecht szerint sem kellene teljes egészében ázsiai cégekre bízni a termék gyártását.

A három német prémium gyártó tavaly egy közös akvizícióval már bizonyította, hogy a rivalizáláson túl képesek összefogni versenyképességük javításáért. A leendő beruházással kapcsolatban a vélemények eltérőek, mindkét oldal rendelkezik komoly érvekkel, így egyelőre nem látszik, hogy végül épül-e közös gyár Németországban.

Kiemelt Partnereink