Gyártók Mexikóban épülő üzeme miatt kapott kritikát a Ford

Mexikóban épülő üzeme miatt kapott kritikát a Ford

autopro.hu | 2016.04.07 10:08

Mexikóban épülő üzeme miatt kapott kritikát a Ford

Az 1,6 milliárd dolláros beruházás során felépíteni tervezett üzem 2800 munkahelyet teremt, azonban a gyárnak otthont adó ország miatt többen is bírálták a vállalatot.

A mexikói, 440 milliárd forintnak megfelelő gyárlétesítést követően a termelés 2020-ban indulhat meg. A leendő, évi 300-350 ezer kis méretű autó előállítására képes üzemben később a Toyota Prius és a Tesla Model 3 ellenfelének szánt modell is készülhet majd. Az autonews.com szerint a Ford Észak-Amerikában 1986 óta először telepít gyárat az Egyesült Államok területén kívül.

A bejelentés nagy visszhangot keltett a tengerentúlon: a gyártó a szakszervezetektől és amerikai elnökjelölti kampányt folytató Donald Trumptól is komoly kritikát kapott. Az érdekképviseletek szerint az USA minden egyes Mexikóba telepített üzemmel munkahelyeket veszít, szerintük ezt a folyamatot meg kell fordítani. Donald Trump szerint az USA déli szomszédja egyre fontosabb szerepet játszik az amerikai autógyártásban. A politikus azt nyilatkozta, nem történnek majd ilyen nevetséges, munkahelyek elvesztésével járó műveletek, ha megnyeri a választásokat. Trump hasonló tevékenységei miatt a Chryslert is kritizálta.

A bejelentés nem csak pozitív érzelmeket keltett

A Ford szerint a mexikói gyár nem fogja befolyásolni a vállalat által az Egyesült Államokban foglalkoztatott dolgozók számát. „A Ford büszke amerikai vállalat” – nyilatkozta Joe Hinrichs. A gyártó amerikai elnöke kijelentette, azokban az országokban hozzák létre létesítményeiket, ahol szerintük azok a legjobban szolgálják a vállalat érdekeit.

Kiemelt Partnereink