Gyártók Josinobu Abe: Az esztergomi Suzuki okosgyárként követendő példája lesz a magyar és az európai autógyártásnak

Josinobu Abe: Az esztergomi Suzuki okosgyárként követendő példája lesz a magyar és az európai autógyártásnak

Szabó Fanni | 2018.03.22 14:27

Josinobu Abe: Az esztergomi Suzuki okosgyárként követendő példája lesz a magyar és az európai autógyártásnak

A Magyar Suzuki Zrt. konzorciumban 2016-ban négy évet felölelő kutatásfejlesztési projektet indított az európai regionális alap támogatásával – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia székházában a projekt bemutatásán. 2015 és 2020 között a tervek szerint a Suzuki 20 új modellt mutat be globálisan, a növekvő eladások miatt 2019-ben világszerte 3,4 millió autót eladását helyezték kilátásba.

A két éve indult kutatás-fejlesztési projekt célja a vállalat beszállítói, valamint az egyetemek és kutatóhelyek K+F+I együttműködés fejlesztésével új tudományos eredmények, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusainak létrehozása. A fejlesztés 5,3 milliárd forintból valósul meg. A többlépcsős innováció során a Magyar Suzuki Zrt. jelentős gyártástechnológiai fejlesztést valósít meg.

Az esztergomi gyár hálózatba kapcsolja a hegesztőrobotokat és modernizálja a logisztikai rendszert. Előkészítik a legkorszerűbb lézerhegesztési technológia bevezetését és új költséghatékony polimereket fejleszt az autógyártáshoz.

A projektben partnerként közreműködik a PEMÜ Műanyagipari Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

A 2016-ban zárult gyármodernizációs programnak köszönhetően ma már 770 robot dolgozik az esztergomi gyárban, mely lefedi a teljes termelési folyamatot. A korszerűsítés folytatásaként a kutatás-fejlesztési együttműködéssel a Suzuki további lépéseket tesz az intelligens gyártás megvalósításának útján.

Két fontos trend határozza meg a globális és a magyar autóipart is. Alacsony fogyasztású, környezetbarát fenntartható járművek gyártása, a digitalizáció a gyártási folyamatok, mind a gyártótermékek kapcsán. Az ipar, és így az autóipar is új technológiai korszakváltásba lépett, amelyben az internet alapjaiban alakítja át a gyártási és a kapcsolódó logisztikai folyamatokat mondta el nyitóbeszédében Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi létesítménye komoly lépéseket tett az intelligens gyárrá válás útján. A már megvalósult fejlesztések mellett, az új kutatás-fejlesztési innovációs projekt is ezt a célt szolgálja.

– Abban bízunk, hogy 2020-ra a program zárásaként a magyar Suzuki okosgyárként továbbra is meghatározó szereplője, követendő példája lesz a magyar és az európai autógyártásnak – szögezte le Josinobu Abe.

A Magyar Suzuki Zrt. és kiterjedt beszállítói, kereskedői hálózatát tekintve több mint 10 ezer embernek adnak munkát.

A Suzuki évről évre újabb rekordot állít, 2016-oseredményeiket felülmúlva 2017-ben a vállalat 15 161 autót értékesített az országhatárokon belül és 13,4 százalékkal növelte piaci részesedését,így első helyre léptek a magyar személyautópiacon. Januárban már a teljes járműpiacot a Suzuki vezette, a legnépszerűbb modell pedig az esztergomi gyártású Vitara és az SX4 S-Cross volt.

– A kutatás-fejlesztési innovációs programban hosszú távra tervezünk, felkészülünk a növekvő gyártási ütemre, melye a Suzuki Motor Corporation céljaihoz igazodik. Úgy vélem, az esztergomi gyár 26 éve sikeres működésével, folyamatos bővülésével és több mint 3 millió legyártott járműjével, nagyszerű tanúbizonyságot tett arról, hogy az innováció és a tettrekészség a magyar Suzukinál kéz a kézben jár – mondta el a vezérigazgató.

Dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes szerint: az innovátoroknak és különösen a járműiparban tevékenykedőknek tudniuk kell hová tartanak, éppen ezért a Suzki is pontosan tudja, hová tart.

Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese

– Másfél éve sikeresen halad a Magyar Suzuki Zrt. által vezetett konzorcium. Innovatívtechnológiai és logisztikai fejlesztésekkel, anyagkutatásokkal és a kiterjedt beszállítói hálózatunk erősítésével hozzájárulunk a piaci és környezetvédelmi elvárásoknak az unióban megfelelő gépjármű-prototípusok megalkotásához. A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában a fejlesztés folyamatos, hiszen egy autógyár nem létezhet a folyamatos megújulás, az innováció nélkül – tette hozzá Urbán László.

A projekt bemutatása után a látogatók egy úgynevezett kevert valóságszemüveg segítségével virtuális gyárlátogatáson vehettek részt a Suzuki esztergomi üzemében.

A 4 éves kutatás-fejlesztési projekt 2020-ban zárul.

(A nyitóképen: Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója)

Kiemelt Partnereink