Gyártók Ismét tárgyalnak a Volkswagen törökországi beruházásáról

Ismét tárgyalnak a Volkswagen törökországi beruházásáról

MTI/autopro.hu | 2019.11.15 11:04

Ismét tárgyalnak a Volkswagen törökországi beruházásáról

Folynak a tárgyalások Törökország és a Volkswagen között egy üzem létesítéséről annak ellenére is, hogy a német konszern nemrégiben politikai okokból elnapolta a döntést a beruházásról. Az elmúlt hetekben már több másik ország is bejelentkezett, hogy szívesen megépítené a német gyártó új gigagyárát.

Hirdetés

Baran Celik, a török autóexportőr vállalatok szakmai képviseleti szervezet, az OIB elnöke még a hét végén kijelentette, tudomása van róla, hogy tárgyalások folynak a kormány és a Volkswagen között.

Hasonló értelemben nyilatkozott Mustafa Varank ipari miniszter is egy beszédében: "folyamatosan tárgyalunk a német féllel... az a dolgunk, hogy kapcsolatban legyünk a befektetőkkel, a Volkswagennel".

Már keresik a beszállítókat?

A török autóipari beszállító vállalatok szervezetének az elnöke Alper Kanca szerint a Volkswagen is egyeztetéseket folytat potenciális beszállítóival. „A Volkswagen pár hónappal ezelőtt megkezdte a puhatolózó tárgyalásokat a potenciális beszállítókkal. Konkrét kérdések kerültek szóba. Az egyeztetések azóta is folynak" - mondta.

Törökország politikamentes, pusztán gazdasági döntést vár a Volkswagentől - jelentette ki Mustafa Varank ipari miniszter. Közölte egyúttal, hogy tárgyalások folynak a német és a török szakszervezetek között is a beruházásról.

„Tudomásom van róla, hogy szakszervezeteink kapcsolatban állnak egymással" - mondta. A török autóexportőrök szervezetének elnöke Baran Celik is megerősítette a kapcsolatfelvétel tényét: „mi magunk javasoltuk az autóiparban működő szakszervezeteknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot német kollégáikkal, mert úgy értesültünk, hogy ellenzik a gyártás Törökországba telepítését".

Egyre többen vannak versenyben

A Volkswagen Törökország észak-szíriai katonai offenzíváját követő nemzetközi felháborodás miatt októberben jelentette be a végső döntés elhalasztását az Izmir közelében tervezett üzemberuházásáról. Szakmai körökben úgy tudják, hogy a beruházásra Törökország mellett még Bulgária volt esélyes.

Azt, hogy mi lesz az elhúzódó egyeztetések végkifejlete, nem lehet megmondani, viszont Törökország bizonytalan politikai helyzete miatt egyre többen jelentkeznek addig még az új gigagyár letelepítésére. Bulgárián kívül már Románia is jelezte, szívesen fogadná a Volkswagen újonnan épülő gigagyárát. Sőt, időközben Szlovákia is bejelentette, hogy pozsonyi Volkswagen üzemének gyártási portfólióját kiegészítené az új Passat gyártásával.

Kiemelt Partnereink