Gyártók Elindult az e-motorok sorozatgyártása Győrben – videó, fotók

Elindult az e-motorok sorozatgyártása Győrben – videó, fotók

Szabó Fanni | 2018.07.24 15:35

Elindult az e-motorok sorozatgyártása Győrben – videó, fotók

Fontos mérföldkövéhez érkezett július 24-én a magyar járműipar, elindult az Audi Hungáriánál az elektromotorok sorozatgyártása. Ünnepélyes keretek között az gyár vezetői és a magyar kormány képviselői közösen indították el a gyártóberendezéseket.

Hirdetés

– Ezzel a különleges know-how-val Győr az elektromos meghajtások központi gyártó telephelye lesz és megtestesíti stratégiai transzformációs folyamatunkat, melynek eredményeként fenntartható mobilitás-szolgáltatóvá válunk – mondta el Peter Kössler, az Audi AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja a szimbolikus gyártásindítás alkalmával.

Kezdődik az e-motorok gyártása a győri Audiban

Az első elektromos járműhajtások az e-tron számára készülnek, ez az első tisztán elektromos Audi-modell, mely a brüsszeli telephelyén készül. Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke szerint az e-motorok sorozatgyártásával minden 25 évvel ezelőtti várakozását felülmúlta az Audi.

Achim Heinfling, az Audi Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke

– Az Audi Hungaria vezető szerepet vállal az e-motorok gyártásában. Büszke vagyok munkatársaink magas szintű szaktudására és motiváltságára. Elhivatottan vitték sikerre az új elektromos motorunk termelésfelfutásának elindítását – hangsúlyozta a győri gyár vezetője.

Tavaly közel kétmillió motor és több mint százezer jármű készült el Győrben. Az elektromos hajtások kulcselemeinek gyártásával és az elektromotor összeszerelésével az Audi Hungaria új kompetenciaterületre lép.

Ehhez számos szakember, az Audi német és magyar mérnökeinek szaktudása, új beszállítók bevonása, valamint a munkatársak számára létrehozott képzési rendszer is hozzájárul. Az Audi Hungaria első elektromos hajtásai 8500 négyzetméteres – egy futballpályánál valamivel nagyobb – területen készülnek. A tervezők milliméteres pontossággal már előre megtervezték az egyes gépek és berendezések helyét, virtuálisan a teljes gyártócsarnokot berendezték a sorozatgyártásra. Az eddigi motorgyártástól eltérően az e-motorok gyártásánál már nem találkozunk gyártószalaggal. Helyébe lép a gyártási folyamat új modellje, a moduláris gyártás, amelynek különleges követelményeihez igazodva építették be következő lépésként a gyártóberendezéseket, gépeket és robotokat. Végül pedig még egyszer pontosan összehangolták a dolgozók pozícióját és munkafázisát, mielőtt elindult volna a sorozatgyártás.

Szivárgásteszt

Az elektromotorok gyártásához használt berendezések, robotok, valamint a csavarozó- és mérőállomások rögzített pozíciókban helyezkednek el, de már nem szalag köti össze őket. A munkatársak gyártószigeteken dolgoznak.

Vezető nélküli szállító jármű a kész e-motorral

Rögzített gyártószalag helyett vezető nélküli szállító rendszerek viszik az egyes darabokat a munkaállomásokhoz. A szállító eszközök lézerszkennerek segítségével tájékozódnak a csarnokban, és keresik meg a megfelelő utat. Egy speciális, intelligens informatikai vezérlés teszi lehetővé ezt a folyamatot. Így az IT képes átlátni és nyomon követni a berendezéseket, a vezető nélküli szállító eszközöket és magát a terméket.

Az alapanyagok, alkatrészek, kész motorok és autók szállítása főként vasúton történik. A kibővült gyár ennek érdekében már nyolc kilométer hosszú, új vasúti hálózattal rendelkezik. A vasúti pálya hossza csak az üzem területén belül 30 százalékkal nőtt.

Naponta mintegy 400 elektromos meghajtást gyártanak. Egyelőre egy műszakban folyik a termelés, de hamarosan átállnak a három műszakos munkarendre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink