Gyártók Egy pletyka szerint a Volkswagen megvenné a Teslát

Egy pletyka szerint a Volkswagen megvenné a Teslát

Beck András | 2019.08.24 05:00

Egy pletyka szerint a Volkswagen megvenné a Teslát

A német Manager magazinban jelent meg a hír – melyet azóta az angol nyelvű portálok is átvettek –, hogy a Volkswagen szívesen felvásárolná a Tesla-t, amennyiben lehetősége lenne rá.

Hirdetés

A német autógyár egyelőre nem kommentálta a hírt, de egy, a céghez közeli bankár szerint, bár Herbert Diess vezérigazgató szívesen látná a Tesla szoftverfejlesztőit a cégnél, lehetetlen, hogy a teljes Tesla-t megvásárolják, ehhez nem rendelkeznek elegendő tőkével. A Tesla piaci kapitalizációja 39,8 milliárd dollár, azaz mintegy 36 milliárd euró, míg a Volkswagen piaci kapitalizációja 73,3 milliárd euró az Investing.com adatai szerint.

Valószínűbb egy együttműködés

„Az első hírek teljes felvásárlásról szóltak, de ennek legfeljebb 1 százalék az esélye, inkább a csak piaci pletyka lehetett. Arra már több esélyt látok, hogy együttműködjön a két cég. Erre nagyon sok lehetőség van, lehet olyan, mint a Renault-Nissan együttműködés, de annál jóval egyszerűbb is. A Volkswagen egyébként rövid távon legfeljebb 55 milliárd eurót költhetne felvásárlásra, de a 25-29 milliárd a valószínűbb a társaság jelentős készpénzállománya alapján, hiszen egyéb kötelezettségei is vannak a cégnek. Hozzátartozik azonban, hogy a jelenlegi piaci környezetben viszonylag olcsón juthatna forráshoz, például egy kötvénykibocsátással” – mondta az Autoprónak Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Kölcsönös előnyök

A Tesla menedzsmentje vélhetően nem adna el tulajdonrészt, de egy tőkeemeléssel akár 10 százalékot is szerezhetne a Volkswagen. „A Tesla ezzel a készpénzigényét rendezheti, bár azt mondják nincsenek készpénzproblémái a cégnek. A Volskwagen nagy nyeresége az elektromos autózással kapcsolatos technológia lenne, míg minden másban a Volkswagen jár előrébb. A gyártásoptimalizáció és minden más, ami autózás, de nem villanymotor, abban a Volkswagen jár előrébb. Elég csak a VW-almárkákra gondolni, hiszen egy Audi beltere és egy Tesla beltere között óriási a minőségbeli különbség az Audi javára. A Tesla Európában eleve nem olyan erős, ez alól Norvégia az egyik kivétel. Egy részleges együttműködésnek pár éves távlatban 10-15 százalék esélye lehet a Tesla és a Volkswagen között” – fűzte hozzá Török Lajos.

Nyitókép: instagram.com/teslamotors

Kiemelt Partnereink