Gyártók Aláírták a BMW magyarországi beruházásának első szerződéseit

Aláírták a BMW magyarországi beruházásának első szerződéseit

autopro.hu/P.M. | 2018.11.05 15:38

Aláírták a BMW magyarországi beruházásának első szerződéseit

A bajor vállalatcsoport új európai gyárának otthont adó Debrecenben október 10-én Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Oliver Zipse, a BMW AG Igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja aláírták a beruházást érintő területvásárlási és támogatási szerződést.

Az előkészítés munkálatok már 2019 elején elindulnak, az építkezés pedig várhatóan egy év múlva, 2019 végén kezdődik. Az egymilliárd euró értékű új üzemben akár évente 150 000 darab jármű gyártására lesz kapacitás, és több mint 1000 új munkahely jön létre. A rugalmas termelési rendszernek köszönhetően egyazon gyártósoron készülhetnek mind a hagyományos robbantómotorral, mind pedig az elektromotorral ellátott prémium autók.

– Debrecen térségében rendkívül versenyképes régióra leltünk, ahol elkötelezett hatósági együttműködés, jó infrastruktúra, megalapozott beszállítói bázis, illetve megfelelő földterületek teszik lehetővé egy teljes értékű járműgyártó létesítmény működését. A BMW Group debreceni üzeme tökéletes lenyomata lesz mindannak az autógyártási szaktudásnak, amellyel rendelkezünk – hangsúlyozta Oliver Zipse, a BMW AG Igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

– A BMW debreceni beruházási döntése történelmi siker, mely által végérvényesen összefonódott a német járműipar a magyar szaktudással és amely beruházás nem csupán hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez, hanem egyben a magyar gazdaságpolitika eredményességének bizonyítéka is – mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

– A BMW a város és a régió jövőjét tekintve történelmi jelentőségű beruházást hajt végre. Gazdasági hasonlattal élve az új gyár Debrecen és a régió fejlődésének energiaforrása lesz. Debrecen új fejlődési pályára állt. A szerződés aláírása után az lesz a feladatunk, hogy a várost minden tekintetben alkalmassá tegyük történelmi szerepének betöltésére. Debrecen a 2030-as évekre egy gyarapodó, erős polgársággal rendelkező európai középváros és Magyarország új üzleti, gazdasági központja lesz – nyilatkozta Papp László, Debrecen polgármestere az ünnepélyes aláírás alkalmával.

A BMW csoport és Magyarország összefonódása nem új keletű, hiszen csak tavaly több mint 1,4 milliárd euró értékben szereztek be magyar beszállítóktól alkatrészeket és szolgáltatásokat.

(Nyitóképen: Oliver Zipse - BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, Szijjártó Péter - külgazdasági és külügyminiszter, Barcsa Lajos - alpolgármester, Ésik Róbert - Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, Michele Melchiorre - a debreceni BMW gyár igazgatója, Palkovics László - innovációs és technológiai miniszter, Papp László - polgármester)

Kiemelt Partnereink