Gyártók A motorban keletkezett hőt kutatja az Audi

A motorban keletkezett hőt kutatja az Audi

autopro.hu/P.M. | 2016.04.08 13:10

A motorban keletkezett hőt kutatja az Audi

Egy motorgyártó vállalatnál elengedhetetlen az erőforrásban keletkező hő ellenőrzése és megfelelő szinten tartása. A motorok termosztátjában, valamint a vízpumpában elvégzett vizsgálati módszerekre dolgozott ki egy egyedülálló eljárási technikát és mérőberendezéseket az Audi Hungaria thermomenedzsment csapata, és egy, a Győri Ipari Parkban tevékenykedő, magyar tulajdonban lévő vállalkozás, a HNS Műszaki Fejlesztő Kft.

A vállalat analízisközpontjában található kísérleti kabinokban a termosztát és a vízpumpa vizsgálata szimulált üzemi körülmények között valósul meg. A fejlesztők a jelenleg ismert legmagasabb szintű IT-eszközök segítségével végzik a méréseket, figyelembe véve nem csak környezet-, de munkavédelmi szempontokat is. Az Audi Hungaria valamennyi motortípusának elemzésére alkalmas berendezésekben 100 százalékos etilén-glikol felhasználásával is folynak vizsgálatok, így a szakembereknek a tervezés során különös figyelmet kellett fordítaniuk a vegyi anyag megfelelő elvezetésére és az érzékeny műszerek ellenállóságára. Az új folyamat mindezek mellett idő-, és költséghatékony is.

– Büszkeséggel tölt el, hogy vállalatunk egy különleges megbízást kapott az Audi Hungariától és egy egyedi vizsgálati módszer kifejlesztésében dolgozhattunk együtt. Bízunk benne, hogy partnerünk megelégedéssel fogja használni a mérőberendezéseket – fogalmazott Józsi Ottó, a HNS Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. A mérnökcsapat természetesen már a jövőbe tekint, hiszen nem csak a kutatás-fejlesztés területén kívánnak lépéseket tenni, hanem terveik szerint hamarosan bővül a vizsgálati paletta is. Nemsokára lehetőség nyílik az alkatrészek akusztikai ellenőrzésére, vagyis rezgésmérések elvégzésére is, amelyek tovább rövidíthetik az analízisre szánt időt és bővítik az alkatrészekről rendelkezésre álló információk körét.

Kiemelt Partnereink