Gyártók A javítás csak tovább rontott a dízelbotrányos Q5 kibocsátásán?

A javítás csak tovább rontott a dízelbotrányos Q5 kibocsátásán?

autopro.hu/G.I. | 2016.07.11 08:57

A javítás csak tovább rontott a dízelbotrányos Q5 kibocsátásán?

Egy fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint több káros anyagot küld a levegő a négykarikás SUV modellje a kényszerű beavatkozás után, mint előtte.

Javában zajlik a dízelbotrány nyomán az érintett erőforrással felszerelt járművek szervizelése, s noha a német közlekedési hatóság jóváhagyta a konszern javítási javaslatait, úgy tűnik, nem sikerült valódi megoldást találni a problémákra.

A 1,2 és 2 literes dízelmotorok esetében elvileg elgendőnek tűnt a megfelelő szoftverfrissítés alkalmazása, míg az 1,6 literes motoroknál emellett "hardveres", vagyis eszközbetoldós trükkre is szükség van a tisztább üzem eléréséhez.

Csakhogy az olasz Altroconsumo fogyasztói csoport megvizsgálta olyan helyreállított Audi Q5 modelleket, amelyek 2 literes EA189 Euro V motorral vannak felszerelve, és arra az eredményre jutottak, hogy a nitrogén-oxid kibocsátás nemhogy csökkent volna, 25 százalékkal romlott a szennyező anyag értéke. Ezt nem is ők, hanem az Európa Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) adta hírül közleményében.

A Volkswagen egyelőre nem reagált az esettel kapcsolatban.

Kiemelt Partnereink