Gyártók A Toyota hidrogéncellás kamionja, a Kenworth forradalmasítja a teherszállítást

A Toyota hidrogéncellás kamionja, a Kenworth forradalmasítja a teherszállítást

autopro.hu/Sz.K. | 2017.08.14 12:32

A Toyota hidrogéncellás kamionja, a Kenworth forradalmasítja a teherszállítást

A Toyota hidrogéncellás kamiont fejleszt, hogy csökkentse az Egyesült Államok két, a károsanyag-kibocsájtás által legérintettebb területét.

Hirdetés

„Két Mirai-járművet vettünk, szétszedtük őket, és beépítettük az alkatrészeiket a Kenworthbe. Ez egy gyors fejlesztési program volt. A tartályok és az akkumulátor nagyobb. A motorok teljesen eltérnek a Mirai-tól, de a két üzemanyagcella a Mirai termelési egysége. A legfontosabb cél a Mirai rendszer skálázhatóságának bizonyítása, a tehergépkocsi többi részének kis változtatása mellett. Rendszerünk 80 ezer fontot húzhat.” – mondta Chris Rovik, a Toyota Motor North America motorfejlesztési igazgatója, aki arra törekszik, hogy egy nulla kibocsátású teherautó flottát fejlesszen a világ két legforgalmasabb konténerszállító kikötőjébe, a Long Beachre és Los Angelesbe. Az I-710-es autópálya folyosó e két kikötőbe vezető szakaszait „rák útnak” nevezik, mert a dízel évtizedek óta szennyezi a területet. A kikötők nem tudnak bővülni jelenlegi nagymértékű szennyezettségük miatt.

Rovik és Giorgio Zoia a Toyota üzemanyagcellás fejlesztési programjában dolgoznak. A kabin alatt elhelyezett két villanymotor 670 lóerő elektromos teljesítményt állít elő, amely hasonló a hagyományos 10,8 literes dízelhez, amely a Kenworthben alapesetben van. A prototípusnak nincs 45 000 fontnyi rakománya. A Kenworth kb. 7 másodperc alatt éri el a 60 km/órás sebességet, és zéró károsanyag-kibocsájtású.

„Az akkumulátort a lehető legkisebbre szeretnénk méretezni. Szeretnénk bemutatni az üzemanyagcella skálázhatóságát” – mondta Rovik. – „A motorok egymáshoz kapcsolódnak. A jármű hátulja pontosan olyan, mint egy Kenworth PACCAR dízelüzemű járműé. A tehergépjármű-tapasztalatokkal rendelkező embereket lenyűgözi, hogy milyen gyors, különösen a nehéz teher mellett.” – tette hozzá.

Kiemelt Partnereink