Gyártók 3D nyomtatással lesznek még kényelmesebbek az Audik

3D nyomtatással lesznek még kényelmesebbek az Audik

autopro.hu/Sz.K. | 2023.10.08 08:16

3D nyomtatással lesznek még kényelmesebbek az Audik

Fotó: Audi MediaCenter

Az autóiparban az additív gyártás terjedése szinte már elkerülhetetlen, és egy forradalmi projekt, a Concept Breathe bemutatja, hogyan használja az Audi a 3D nyomtatást az autóülések megújítására és testreszabására.

Az autóiparban az additív gyártás terjedése szinte már elkerülhetetlen, így az ülések tervezésében és gyártásában is egyre nagyobb hangsúlyt kap ez az innováció. Az ülések ugyanis alapvető fontosságúak, hiszen a vezető és a jármű közötti kapcsolatot képezik, biztosítva az ergonómiai támogatást, a biztonságot és a kényelmet.

A Concept Breathe projekt egy úttörő kezdeményezés, amelyben az Audi, a Braunschweig Művészeti Egyetem hallgatói és a BigRep, a nagyformátumú 3D nyomtatás szakértője összefogott az autós ülések átalakítására.

Kis csapat nagy célokkal

A Concept Breathe azt a célt tűzte ki, hogy az autóülést olyan elemmé változtassa, amely érzékenyen reagál a vezető műveleteire, hogy egy olyan alkatrész legyen, amely harmonizál a sofőrrel. Az Audi korábban már vizsgálta ezt az ötletet a Klara koncepciótanulmányával 2017-ben - a 3D nyomtatás alkalmazásával akkor megvalósíthatatlannak tűnő formák létrehozása válik lehetségessé.

A Concept Breathe csapata tíz hallgatóból áll, akik innovatív algoritmikus és parametrikus tervezési elveket alkalmaztak. A BigRep nagyformátumú 3D nyomtatási technológiáját pedig arra használták, hogy életre keltsék az ülés prototípusát. Az ülés egy 3D nyomtatott szerkezetből és 38 egyedi aktív komponensből áll, amelyek haptikus és vizuális légzési hatást hoznak létre. Az innovatív dizájn kivitelezéséhez a nagyformátumú 3D nyomtatási technológia nélkülözhetetlen volt, lehetővé téve a nagy méretű szerkezetek egy darabból történő gyártását és az összeszerelési idő és költségek csökkentését.

Forradalmi lépés

A Concept Breathe projekt kiváló példa arra, hogy a 3D nyomtatás miképpen forradalmasítja az autóipart, lehetővé téve elképzelhetetlen tervek megvalósítását és a komplex alkatrészek gyártásának optimalizálását. Így a 3D nyomtatási technológia egy alapvető eszközzé válik az autótervezés és -gyártás területén, kezdve a gyors prototípustól egészen a végleges alkatrészekig. Az Audi együttműködési projektje így nem csupán egy innovatív lépés az autóiparban, hanem az autósok kényelmének és élményének továbbfejlesztése felé tett fontos lépés is – írja a 3Dnatives.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink