Gyártók 3,4 milliárd dollárba került a rozsda a Toyotának

3,4 milliárd dollárba került a rozsda a Toyotának

autopro.hu/B.B. | 2016.11.15 11:50

3,4 milliárd dollárba került a rozsda a Toyotának

Nem a VW az egyetlen, dollármilliárdos kártérítés fizetésére kötelezett gyártó: a japánok másfél millió kocsijuk korróziója miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Korrózióval kapcsolatos gyűjtőpert veszített a Toyota az Egyesült Államokban, ezért a tengerentúli hatóságok 3,4 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére és az érintett járművek javítására kötelezték. Az ügyben összesen másfélmillió jármű érintett, többségében pickup modellekről van szó. A bírósági ítélet értelmében még a 12 évnél idősebb autók tulajdonosai is követelésekkel léphetnek fel gyártóval szemben.

Bár a Toyota közel 800 ezer 1995 és 2000 között gyártott Tacoma modell számára biztosított rozsdásodás elleni garanciát, a korróziós probléma már korábban is ismert volt, hiszen a japánok az évtized elején rendeltek el visszahívást hasonló okokból, írja az autoblog.com.

A mostani ügy jól rávilágít, hogy (bár a közelmúlt médiabeli beszámolóiból akár ezt is gondolhatnánk) közel sem a VW-csoport az egyetlen autógyártó, melyet dollármilliárdos kártérítés megfizetésére köteleznek.

Kiemelt Partnereink